Wat als Canada de zeehondenjacht opende en er niemand kwam opdagen?

Slechte ijsomstandigheden en ongewoon warm weer zijn mogelijk van invloed geweest op de commerciële zeehondenjacht in de Golf van St. Lawrence van 2012; aangenomen wordt dat veel zeehonden door de ongunstige omstandigheden zijn omgekomen en slechts weinig jagers namen aan de jacht deel. C. IFAW/S. FinkVandaag is de dag van de opening van de commerciële zeehondenjacht in de Golf van St. Lawrence, hoewel je dat zo op het eerste gezicht niet zou zeggen. Met het ernstige tekort aan ijs de laatste jaren in de Golf, gecombineerd met een wereldwijd tekort aan afzetmarkten voor zeehondenproducten, vragen we ons af of de dagen van de commerciële zeehondenjacht in de Golf misschien eindelijk geteld zijn.

Hoe anders is de opening van het jachtseizoen in de Golf van dit jaar in vergelijking met dat van 2006! Dat jaar verzamelden zich honderden boten aan de rand van de “kraamkamers”, in afwachting van de start van het seizoen. Vandaag, in 2012, zullen naar verwachting slechts vijf boten uitvaren, en over slechts twee daarvan gaat het gerucht dat ze zullen deelnemen aan de commerciële jacht.

Het is een feit dat de jacht al lang niet meer de omvang heeft van weleer, dat er nog maar weinig zeehonden over zijn in de Golf, en dat de afzetmarkten vrijwel verdwenen zijn… maar toch wordt hier nog steeds gejaagd, zij het op beperkte schaal. Hoewel er in het overgrote deel van de Golf geen ijs meer te vinden is, ligt er voor de kust van de Magdalena-eilanden nog wat ijs, waar zo'n 5.000 tot 10.000 zeehondenpups over zijn. Deze pups zijn nog heel jong, ongeveer 3 weken oud. In dit stadium worden ze door de lokale bevolking 'tanners' genoemd omdat ze hun witte pasgeborenenvacht nog niet volledig kwijt zijn, en worden ze alleen 'geschikt' geacht voor leer en niet voor bont.

The Canadian Department of Fisheries and Oceans ice floe map.

Hoewel de vangstquota is vastgesteld op een onverdedigbaar aantal van 400.000 zeehonden, zijn er dit jaar tot nu toe nog slechts 500 zeehonden gedood – doodgeschoten en -geknuppeld voor hun vlees en pels. En hoewel we de resterende jachtperiode waakzaam zullen blijven, en we ons het lot van de tot nog toe gedode dieren zeker aantrekken, zijn we optimistisch over de kans dat de dagen van de commerciële zeehondenjacht nu eindelijk geteld zijn.

Voor de Golf lijkt het er in ieder geval op dat de klimaatverandering deze jacht de das omdoet. Een activiteit die al jaren niet meer economisch levensvatbaar is, is nu grotendeels niet eens meer commercieel haalbaar als gevolg van de verslechterende ijsomstandigheden. Het is onacceptabel dat de Canadese regering nog altijd onverdedigbare, niet-duurzame jachtquota’s blijft stellen, en deze uitstervende industrie blijft stimuleren en financiële steun blijft geven.

Het moment is aangebroken om de commerciële zeehondenjacht in dit land voor goed te staken.

--SF

Kom in actie en vraag de Canadese regering zeehonden te beschermen tegen de vernietigende effecten van klimaatverandering en een einde te maken aan de commerciële zeehondenjacht.

Post a comment

Deskundigen

Sheryl Fink, Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Sonja Van Tichelen
Regiodirecteur Europese Unie