VS wordt herinnerd aan historische plicht om zeezoogdieren te beschermen

Deskundigen en vrijwilligers van het IFAW MMRR onderzochten onlangs op Cape Cod op één dag negen gestrande dolfijnen om hun fysieke conditie vast te stellen. Alle negen dolfijnen werden met succes weer vrijgelaten.De wateren en dolfijnen rondom Cape Cod trekken wereldwijd belangstelling, maar helaas niet in positieve zin. De recente massastranding van meer dan 100 dolfijnen voor de kust van Cape Cod is een dramatische gebeurtenis, waar reddingswerkers van het IFAW hun handen vol aan hebben. 

Aanstaande vrijdag zullen we leden van het Amerikaans Congres in Washington tijdens een informatiebijeenkomst over onze inspanningen inlichten. 

Katie Moore, de leider van ons reddingsteam, zal de leden van het Congres informeren over de massastranding. Zij weet immers uit de eerste hand hoe de reddingsoperatie bij Cape Cod verloopt. Ook zal zij uiteenzetten waarom er dringend er behoefte is aan federale overheidssteun voor de strandingsnetwerken, die zich inspannen om deze dolfijnen te redden en de oorzaak van de strandingen te onderzoeken. 

En als ik zeg ‘dringende behoefte’, dan bedoel ik ook echt ‘dringend’.

Net zoals de dieren die we proberen te redden, lopen veel overheidssubsidies waar we gebruik van maken gevaar. Onze reddingswerkers en wetenschappers hebben snel op deze ontwikkelingen kunnen reageren dankzij de Marine Mammal Health and Stranding Response Act (wetgeving inzake bescherming van zeezoogdieren). Deze wetgeving heeft ertoe geleid dat in de afgelopen 20 jaar de nationale strandingsnetwerken zijn ontstaan en dat de meest effectieve reddingsmethoden werden bepaald. 

Een van de onderdelen van dit programma is het John H. Prescott Standing Grant Program, dat reddingsteams in het hele land de nodige financiële ondersteuning biedt.  Dit relatief goedkope maar zeer effectieve subsidieprogramma staat nu op het punt om door het Congres uit het budget geschrapt te worden – een beslissing die strandingsnetwerken in het hele land zal treffen. Zonder dit succesvolle subsidieprogramma zullen onze biologen niet meer in staat zijn direct in actie te komen wanneer zich een stranding zoals die op Cape Cod voordoet. Ook zullen ze dan moeten stoppen met het onderzoek naar de bedreigingen die mens en natuur voor deze zeezoogdieren vormen. 

Ook andere cruciale dierenbeschermingsprojecten kunnen verdwijnen, zoals het Unusual Mortality Event (UME), dat werd opgezet om opvallend hoge sterftecijfers onder populaties zeezoogdieren te analyseren. Zonder het UME zullen reddingsteams met gevallen van massale sterfte geconfronteerd blijven worden zonder daar ooit een verklaring voor te kunnen vinden. De subsidies voor dit soort programma's slinken en zullen, zonder steun van het Congres, zelfs geheel verdwijnen. Daardoor zullen niet alleen zeedieren maar ook mensen in gevaar kunnen komen. Als wetenschappers geen geld meer hebben om de oorzaak van massasterfte te onderzoeken, kan er sprake zijn van een gevaar voor de volksgezondheid zonder dat iemand zich ervan bewust is. 

Katie zal vrijdag 3 februari in Washington het Congres in herinnering brengen dat sinds president Nixon vier decennia geleden als eerste de Marine Mammal Protection Act tekende, de leiders van dit land zich er altijd op hebben laten voorstaan de bescherming van dieren in onze wateren te steunen. Nu is het tijd om de toekomst van de subsidies en programma’s veilig te stellen die onmisbaar zijn voor de toekomst van de beschermingsprojecten.

--FO

Download our Marine Mammal Rescue and Response team fact sheet here.

Post a comment

Deskundigen

Programma Adviseur
Programma Adviseur
Brian Sharp, Leider Noodhulpacties en strandingscoördinator
Leider Noodhulpacties en strandingscoördinator
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Ian Robinson, Vicepresident, Dierenwelzijn en Natuurbehoud
Vicepresident, Dierenwelzijn en Natuurbehoud
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Veterinarian, DVM, PhD
Veterinarian, DVM, PhD
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo (DVM, MSc.)
(DVM, MSc.)
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië