VS vernietigen 6 ton ivoor

VS vernietigen 6 ton ivoor
donderdag, 14 november, 2013

De Verenigde Staten vernietigen vandaag tijdens een speciale bijeenkomst meer dan 6 ton in beslag genomen ivoor. De enorme partij ligt al jaren opgeslagen in een loods in Denver. Een werkgroep, ingesteld door president Obama, wil naar eigen zeggen duidelijk maken dat handel in ivoor niet langer getolereerd wordt.

Door de eigen voorraad te vernietigen zendt Amerika een krachtig signaal naar de rest van de wereld en wil ze meer ruchtbaarheid geven aan olifantenstroperij.

De Verenigde Staten zijn na China de grootste afnemers van ivoor. En gingen dan ook stemmen op om het opgeslagen ivoor legaal en gecontroleerd op de markt te brengen, bijvoorbeeld om te prijs te drukken en het zo minder aantrekkelijk voor smokkelaars te maken. Rikkert Reijnen van het International Fund for Animal Welfare (IFAW) denkt daar anders over. “We zien in China dat een gecontroleerd en legaal aanbod van ivoor de vraag alleen maar verder heeft doen stijgen. Bovendien blijft door gereguleerde verkoop het misverstand onder Chinezen bestaan dat er niet zoveel mis is met ivoor. We zijn blij met dit statement van de VS en hopen dat China het goede voorbeeld zal volgen.”

De verkoop van ivoor is sinds 2007 weer gereguleerd in China, waarmee het verbod op de handel uit 1989 werd opgeschort. Onder bepaalde voorwaarden wordt er nu door de Chinese overheid 5 ton ivoor per jaar uit voorraad geleverd aan winkeliers en juweliers. “Verre van voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen”, gaat Reijnen verder. “De laatste paar maanden heeft de douane alleen al het dubbele in beslag genomen. Als de vraag groot is en het aanbod zo klein, blijft het voor handelaren en stropers erg lucratief om olifanten te doden voor een beetje winst. De prijs van ivoor ligt in de straten van Beijing inmiddels hoger dan die van goud.”

Het doden van olifanten, neushoorns en andere wilde dieren is de laatste jaren explosief gestegen. Wetenschappers hebben berekend dat in heel 2013 al zo’n 35 duizend Afrikaanse olifanten zijn geslacht voor hun slagtanden. Dat zijn er bijna 100 per dag.

Bekijk hieronder een video met een oproep van Jane Goodall om een eind te maken aan de handel in ivoor.

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie