VIDEO: Operatie WENDI van INTERPOL en het IFAW helpt illegale ivoorhandel te ontmaskeren in Afrika

Eerder dit jaar betrok het IFAW (International Fund for Animal Welfare) de republiek Congo bij een operatie om binnen Centraal- en West-Afrika de netwerken van handelaren in illegale neushoornhoorn en olifantenivoor te ontmantelen. De inspanningen van ‘operatie WENDI’ zijn het resultaat van de goedlopende samenwerking tussen het IFAW en INTERPOL.

Olifanten worden nu meer bedreigd dan ooit tevoren. Daarom is het van groot belang dat we wereldwijd met verschillende wethandhavingsinstanties, te beginnen in de landen van herkomst van ivoor, samenwerken. Alleen dan zullen we in staat zijn om de criminele organisaties die achter het stropen van olifanten voor hun ivoor zitten, te ontmantelen.

Operatie WENDI is een eerste stap in onze actieve strijd tegen de georganiseerde criminele netwerken die zich schuldig maken aan het uitroeien van de olifantenpopulaties. De betrokken Congolese autoriteiten zoals de politie, de marechaussee en LATF (Lusaka Agreement Task Force) hebben positieve en veelbelovende resultaten geboekt. Landelijk zijn er bijvoorbeeld meer dan dertig stropers en handelaren gearresteerd, werden er 10 slagtanden en bijna 600 ivoren stukken in beslag genomen en vier militaire wapens (PMAK) met acht munitie magazijnen teruggevonden. 

De participatie van Congo binnen Operatie WENDI komt voort uit de workshop tegen de handel in ivoor welke afgelopen jaar van 5 tot 7 juni  in Brazzaville werd gehouden.  Deze workshop toonde het belang van de versterking van samenwerking tussen handhavende instanties op nationaal niveau en het uitvoeren van gezamenlijke operaties (zoals zojuist beschreven) aan.  

Bekijk het IFAW in actie tijdens Operatie WENDI:

Bekijk onze campagnepagina voor meer informatie over onze strijd tegen de illegale handel in dieren.

Post a comment

Deskundigen

Olifantendeskundige voor het IFAW
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Peter Pueschel, Hoofd Programma’s
Hoofd Internationale Milieuverdragen
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië