Verhuizing zeldzame olifanten in bijzondere reddingsoperatie

Na een voorbereiding van ruim 18 maanden gaat het IFAW ...
donderdag, 16 januari, 2014

Drie zware vrachtwagens, twee diepladers, één helikopter, één kraan, twee transportcontainers, een uitslaapcontainer, twee speciale brancards, drie halsbandzenders en een specialistisch team van dierenartsen en deskundigen. Na een voorbereiding van ruim 18 maanden gaat het IFAW (International Fund for Animal Welfare) aanstaande zondag 19 januari drie olifantenfamilies verhuizen. De zeldzame bosolifanten zullen in deze bijzondere reddingsoperatie over een afstand van 400 kilometer naar het Azagny National Park in Ivoorkust worden verplaatst.

Levensgevaarlijk
De schuwe bosolifanten zijn uit hun natuurlijke omgeving verdreven door mensen die op hun beurt op de vlucht waren voor een gewapend conflict dat Ivoorkust een aantal jaar geleden in haar greep hield. De drie families leven nu in een klein stukje bos op nog geen 50 kilometer van één van de grootste steden van Ivoorkust. Niet alleen de olifanten lopen hierdoor direct gevaar, ook voor mensen is de situatie zeer bedreigend, benadrukt Rikkert Reijnen van het IFAW. “De afgelopen maanden zijn er tenminste drie mensen overleden en twee zwaargewond geraakt toen zij de wilde dieren tegenkwamen. Tot op heden zijn er nog geen olifanten gedood, maar het geduld van lokale boeren, die hun gewassen vertrapt zien worden, raakt op. De eerste dieren met kogelgaten in hun oren zijn al gespot.”

Expertise
De regering van Ivoorkust zocht contact met het IFAW na eerdere succesvolle olifantenverhuizingen in Afrika en India. “Onze organisatie heeft de kennis en kunde in huis om een gigantische operatie als deze uit te voeren. En zeker in het geval van de bedreigde en zeer schuwe bosolifant, waar er nog maar 2000 van zijn in Ivoorkust, is buitengewoon specialistische kennis en zorg vereist. Niet alleen om de dieren op een zorgvuldige manier te lokaliseren en te transporteren, maar ook om hen na de verhuizing naar Azagny National Park te kunnen blijven monitoren, om te zien hoe het ze vergaat.” Het IFAW werkt in de operatie nauw samen met het ministerie van Water- en Bosbeheer en het ministerie van Milieu, Gezondheid en Duurzame Ontwikkeling in Ivoorkust.

Complex
De verhuizing is een complexe en veelomvattende operatie. De in totaal veertien bosolifanten leven momenteel in dicht struikgewas in een gebied waar alleen onverharde wegen naartoe leiden. Om de drie olifantenfamilies over te plaatsen, moeten de wegen eerst begaanbaar worden gemaakt voor groot transportmaterieel. Vervolgens spoort het team de olifanten met behulp van een helikopter op en worden ze vanuit de begroeiing naar een open plek gedreven. Daar worden ze verdoofd en op een speciale vrachtwagen geplaatst. Zodra de olifanten zijn bijgekomen en gedronken hebben, worden ze in grote containers getransporteerd Azagny National Park, de plek met de grootste populatie bosolifanten in Ivoorkust, alwaar ze na jaren zwerven in vrijheid kunnen leven.

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie