Vaccinatiefeestjes op Wereld Rabiës Dag: één van de vele voorbeelden van de strijd tegen rabiës

In China kan het vaccineren van honden levens reddenEen paar jaar geleden kreeg ik tijdens een uitbraak van rabiës op Bali een telefoontje van onze partnerorganisatie, de Bali Animal Welfare Association.

In het gehucht Kelusa, waar onze hulpverleners aan het werk waren, was een meisje van negen jaar gebeten door een hond die vermoedelijk rabiës had. Haar leven liep gevaar en in de lokale kliniek was geen levensreddend vaccin voorhanden.

Het dichtstbijzijnde vaccin bevond zich in Jakarta, op een korte vliegreis van het dorp - een reis die meer zou kosten dan een heel maandinkomen van de familie van het meisje.

De vraag was of wij de reis wilden betalen.

Elk jaar eist rabiës de levens van ten minste 70.000 mensen (en misschien wel heel veel meer). Bijna 70 % van de slachtoffers zijn kinderen. De ziekte wordt wel de ‘meest dodelijke ter wereld’ genoemd, aangezien zonder behandeling de kans op overlijden bijna 100% is.

Dat is een afschuwelijke gedachte. Een gedachte die dagelijks door het hoofd speelt van ouders in gemeenschappen in Azië en Afrika, die vrezen voor hun eigen lot en dat van hun kinderen.

Maar het zijn niet alleen mensen die onder deze tragische ziekte lijden. De angst die rabiës inboezemt, wordt maar al te vaak op de honden afgereageerd. Omdat hun beet de belangrijkste veroorzaker is van rabiës bij mensen, worden ze vaak uit angst voor de ziekte gedood of mishandeld.

Wat de situatie nog erger maakt, is dat op plaatsen waar rabiës een reëel gevaar vormt, de bevolking vaak niet goed is geïnformeerd. Van honden met schurft of loopse honden wordt vaak ten onrechte aangenomen dat ze aan rabiës lijden, met als gevolg dat ze worden mishandeld of gedood.

Hulpverleners van het IFAW wisten een uitbraak van rabiës in Zuid-Afrika in de kiem te smoren

Rabiës is echter voor 100% te voorkomen door vaccinatie en goede voorlichting. Door honden in te enten en mensen te leren hoe ze de ziekte kunnen herkennen en wat ze in geval van een beet moeten doen, kunnen we mensen- én hondenlevens redden.

Ter gelegenheid van de Wereld Rabiës Dag wil ik graag iets vertellen over het werk dat we wereldwijd in gemeenschappen doen om de impact van deze afschuwelijke ziekte te bestrijden.

Zo is het IFAW bijvoorbeeld actief in China, waar naar aanleiding van gevallen van rabiës al duizenden honden zijn afgemaakt. Onze voorlichtingsteams informeren burgers over vaccinatiemogelijkheden en onze lobbyisten weten elk jaar meer ruimingsoperaties tegen te houden door zowel beleidsmakers als burgers duidelijk te maken dat ruimingsoperaties onnodig zijn en uitsluitend zijn ingegeven door angst.

Bij een onderzoek onder burgers in Cozumel, Mexico, bleek tot onze vreugde dat bijna elk huishouden met een hond zijn huisdier jaarlijks laat inenten.

Dankzij een grootschalige, modern opgezette campagne van de Mexicaanse overheid om de ziekte rabiës uit te roeien, is jaarlijkse inenting inmiddels de norm, en blijft het eiland Cozumel rabiësvrij.

In Zuid-Afrika, waar onze medewerkers actief zijn in provisorische nederzettingen, zijn we bij een uitbraak van de ziekte in 2010 zo snel mogelijk alle huizen en hutten langsgegaan om alle dieren in te enten. Ook nu nog zijn onze medewerkers waakzaam en geven ze dagelijks vaccinaties en essentiële voorlichting.

Dankzij de snelle respons van onze medewerkers kon de uitbraak in 2010 worden gestopt en kwam het niet tot de wrede, door angst ingegeven mishandelingen die zich in dit soort situaties zo vaak voordoen.

Ter gelegenheid van Wereld Rabiës Dag houdt onze kliniek in Kaapstad een speciaal evenement waarbij honden gratis worden ingeënt. (Elk excuus voor een feestje is welkom!)

Als laatste noem ik nog Bali, waar het IFAW twee jaar geleden heeft meegewerkt aan een succesvolle grootschalige operatie waarmee 70% van de honden op Bali zijn ingeënt. Ook hier blijven we druk uitoefenen om een einde te maken aan de nog sporadisch voorkomende ruimingen en dringen we aan op een hervatting van het door de overheid geleide vaccinatieprogramma.

In 2010 is grote vooruitgang geboekt, maar het is nu aan de overheid om het stokje over te nemen en het goede werk voort te zetten. Samen met onze partners blijft het IFAW zich inzetten om hele dorpen voor te lichten en vaccinaties te verrichten.

Ter gelegenheid van Wereld Rabiës Dag houden onze medewerkers een publieksevenement (alweer een feestje!) waarbij gratis vaccinaties worden verstrekt.

Wereldwijd helpen we mee om ervoor te zorgen dat gemeenschappen zich veilig kunnen voelen in het gezelschap van hun huisdieren. Met de kennis die we nu hebben, hoeft geen enkel mens of dier nog aan deze afschuwelijke ziekte te sterven.

--KNA

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam