UPDATE : redding voor dieren in de dierentuin van Tripoli in Libië

Een leeuw in de dierentuin van Tripoli, Libië. Bron: video CNNOndanks de grote obstakels die de hulpverlening in Libië op dit moment bemoeilijken, is het IFAW er gisteren in geslaagd de dierentuin van Tripoli te bereiken. De langverwachte bevestiging bereikte ons via onze medewerker Hedia Baccar, die zich momenteel in Tunesië bevindt. Hedia staat voortdurend in contact met de directeur van de dierentuin, Dr. Abdel Fattah, om de meest dringende behoeften van de dieren in kaart te brengen.

De vitale verbindingslijn die het IFAW tot stand heeft kunnen brengen, zal worden gebruikt om de eerste prioriteit aan te pakken, namelijk voedsel brengen voor de meer dan 1.000 dieren in de dierentuin.

Zoals velen van u waarschijnlijk in het nieuws hebben gezien, grenst de dierentuin aan de voormalige residentie van Khadaffi, Bab al-Aziziya, in het hart van Tripoli. Dit gebied was het toneel van recente gevechten toen strijdkrachten van de door de NAVO gesteunde Nationale Overgangsraad van Libië (NTC) de macht over de stad overnamen.

Leeuwen, hyena’s, nijlpaarden, herten, apen en vele andere dieren overleefden de vuurgevechten, maar lijden onder de gevolgen van de oorlog. Het duurde niet lang voordat de problemen zich aandienden: uit vrees voor hun leven verlieten veel dierentuinmedewerkers het gebied, aanvoerlijnen voor voedsel en water verdwenen, en koelsystemen die medicijnen voor de dieren moeten beschermen tegen de verzengende hitte, vielen uit door langdurige stroomstoringen in de stad.

Noodfondsen van het IFAW zijn inmiddels ingezet om de dierentuin te helpen het bedrag van naar schatting 1.500 euro per dag bijeen te brengen dat nodig is om de dieren te kunnen blijven voeden. Gelukkig is er volgens informatie die we de afgelopen 24 uur hebben ontvangen wel voldoende drinkwater voor de dieren. Op dit moment werken we hard om medicijnen Tripoli binnen te krijgen en onderhouden we nauwe contacten met andere dierenwelzijnsorganisaties en de dierentuin om ook hulp op de lange termijn voor deze dieren zeker te stellen.

We hebben ervaring met problemen zoals die zich op dit moment in Tripoli voordoen, maar elke situatie is weer anders. Hoewel we onlangs nog hulp boden aan de dierentuin van Tunis en dierenbeschermingsorganisaties die actief waren tijdens de opstand in Egypte, brengt deze hulpactie een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee. In 2003 stuurden we een vijfkoppig team naar de dierentuin van Bagdad, dat zich wekenlang inzette voor het welzijn van meer dan 400 dieren. Er zijn wel overeenkomsten met al deze eerdere acties, maar de veiligheid in Libië maakt het inzetten van teams ter plaatse nog altijd moeilijk. De oorlog is tenslotte nog niet voorbij.

Vandaag hebben we een belangrijke stap in de goede richting gezet voor de dieren van de dierentuin van Tripoli en we hopen dat het ergste voor hen nu voorbij is.

– IR

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Cora Bailey
Oprichter, Community Led Animal Welfare (CLAW)
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Nancy Barr, Hoofd Educatie
Hoofd Educatie
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Hoofd Noodhulpteam