UPDATE: halsbandzenders grizzlyberen in Bella Coola B.C teruggevonden

Tony Hamilton van het ministerie van Milieu van British Columbia met de teruggevonden halsbandzenders. Foto: Northern Lights Wildlife CenterLori, Dean, Drew en Jason, de vier grizzlyberenjongen die afgelopen juli met succes werden gerehabiliteerd en uitgezet in de omgeving van Bella Coola, BC, hebben hun halsbandzenders verloren. Alle zenders zijn intussen teruggevonden.

Op maandag 27 augustus maakten medewerkers van de Northern Lights Wildlife Society en de ministeries van Milieu en Bosbeleid van British Columbia een succesvolle trip per helikopter om de laatste drie zenders op te halen op de plaats waar ze waren verloren.

Drews halsband was er eerder in september al af gevallen en was eveneens gevonden. Voor vertrek vergeleek het team de laatst ontvangen GPS-coördinaten met een kaart. Zodra een locatie werd genaderd, schakelden ze over naar VHF-peiling om het VHF-signaal dat door de zenders werd uitgezonden zo dicht mogelijk te naderen.

We waren vooral aangenaam verrast door het hol dat Lori voor zichzelf had weten te vinden. We ontvingen al sinds de herfst geen gegevens meer van Lori’s GPS-zender en waren er vanuit gegaan dat ze een diep hol had gekozen voor haar winterslaap, waardoor het signaal de satelliet niet langer kon bereiken.

Toen ontvingen we laat in het voorjaar een laatste signaal, maar dit bleek helemaal niet te kloppen. Lori had voor haar winterslaap een prachtige stek gevonden, een verlaten hol waarin ze zo haar intrek kon nemen.

Hoewel het hol zich dicht bij een gletsjer bevond, was het mooi diep en lag het op een helling met veel voedsel. Ze ging dus lekker dik slapen, en toen ze ontwaakte verloor ze haar halsband doordat ze in de winter weer gewicht was kwijtgeraakt.

In het rehabilitatiecentrum was Lori een opvallende persoonlijkheid. Zij was het die altijd als eerste de waterpoel opeiste en de jongens eruit joeg om hem helemaal voor zichzelf te hebben. En als er vers stro werd gebracht, dan werd dat nooit naar háár zin neergelegd – onder onafgebroken mopperig gebrom sleepte ze het allemaal uit haar hokje, om het vervolgens geheel naar eigen smaak weer terug te leggen.

De halsbandzenders worden nu naar de fabrikant gestuurd, die de gegevens die in erin zijn opgeslagen eruit zal halen. Deze uitgebreide gegevens zullen nog meer waardevolle informatie opleveren, maar we vinden het nu al bemoedigend dat Lori zo'n goed winterhol heeft gekozen. Dat geeft aan dat ze lijkt te weten wat ze moet doen en in staat is om deze voor een wilde beer zo belangrijke keuzes weloverwogen te maken.

Het pilotproject is een gezamenlijk project van het IFAW, de Northern Lights Wildlife Society, de ministeries van Milieu en Bosbeleid, Grondbeheer en Natuurlijke Hulpbronnen van British Columbia. Met het pilotproject wordt onderzocht of uitzetting in de natuur van verweesde grizzlyberen zinvol is.

--GA

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie