Tyfoon Haiyan: de gevolgen voor mens en dier zijn ongelooflijk

Bovenstaande foto's werden gemaakt door IFAW's Noodhulpteam dat op de Filipijnen aanwezig is.

~~~

Het is onmogelijk om je mentaal voor te bereiden op de verwoestingen die je aan zult treffen na een ramp als deze. Ik wist dat ik zowel dode mensen als dode dieren zou gaan zien en dat het dagelijks leven volledig ontwricht zou zijn. Toch ben ik overweldigd door de gevolgen van tyfoon Haiyan.

Op de avond voor onze vlucht naar Tacloban las ik een artikel in The Guardian met verhalen over verlies en overleving. Een man vertelt hoe zijn kat de hele familie wakker maakte toen het water begon te stijgen. Alle familieleden, inclusief de kat, konden zich in veiligheid brengen.

Bekijk ook: tyfoon Haiyan: voorbereidingen om in actie te komen voor de dieren op de Filipijnen

Deze momenten, die blijk geven van de sterke band tussen mens en dier, gaven me de hoop dat we meer van dit soort inspirerende verhalen zouden tegenkomen.

Vanochtend kwam ik, samen met ons kleine hulpteam, aan in Tacloban. Het nieuws berichtte over overheids- en welzijnsinstanties die de grootste moeite hebben om basisbenodigdheden zoals eten en water te verspreiden. We wisten dus zeker dat ook de dieren hulp nodig hadden.

Toen we begonnen met ons onderzoek, zagen we geen enkel levend dier. Alleen de dieren die het niet gered hebben, lagen langs de kant van de weg. Toen we verder liepen, zagen we echter de eerste honden door de straten zwerven.

Al snel zag ik een jonge vrouw die een pluizige hond uitliet. We hielden haar aan om naar haar verhaal te vragen. Toen de storm dichterbij kwam, verliet ze samen met 'Sweetie' haar huis. Ze heeft Sweetie sinds de tyfoon bij zich gehouden.

Jammer genoeg had haar vriend minder geluk; hij verloor drie van zijn vier honden tijdens de storm. Sweetie heeft snel door dat we eten voor haar bij ons hebben, we geven haar eigenaresse een zak hondenvoer.

Besay, een andere kuststad, werd ook verwoest door de storm. We baanden ons een weg door de stad, toen we een slapende puppie ontdekten op de begane grond van een huis. De familie was bezig de tweede verdieping te repareren; de gehele voorkant van het huis ontbrak.

De familie stelde ons voor aan hun bijzondere huisdier en vertelde dat ze dachten dat ze hem kwijt waren toen het water naar de tweede verdieping steeg. Opeens zagen ze hem naast het huis zwemmen en vreesden ze het ergste. De volgende dag ontdekten ze dat de pup de storm op miraculeuze wijze overleefd had toen hij thuis aan kwam lopen.

We beëindigden onze eerste onderzoeksdag in Tacloban, toen we een hongerige boxer over straat zagen zwerven, op zoek naar eten. De hond was erg blij met het eten dat we haar gaven en ging er zelfs mooi voor zitten, alsof ze een huisdier was. Helaas hebben we haar eigenaar niet kunnen vinden. Toen we op zoek waren, verdween de hond in de verte. Hopelijk is er iemand naar haar op zoek, zij is in ieder geval wel op zoek!

Ik vond de verhalen over overleving en hoop, in combinatie met het harde werk dat de gemeenschappen verrichten na de storm, hartverwarmend. Ondanks het verlies en de lange weg naar herstel. De eerste dag gaf me hoop voor Tacloban en andere gemeenschappen die werden getroffen door tyfoon Haiyan.

-- JG

Uw steun is ontzettend belangrijk. Dankzij u kunnen we de dieren die het slachtoffer werden van tyfoon Haiyan redden, beschermen en verzorgen.

Doneer nu.

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Cora Bailey
Oprichter, Community Led Animal Welfare (CLAW)
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Nancy Barr, Hoofd Educatie
Hoofd Educatie
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Hoofd Noodhulpteam