Tragedie in Roemenië: straathonden massaal afmaken is niet de oplossing

Straathonden vormen in veel woongebieden in de wereld een groot probleem.Vorige week werden de vier jaar oude Ionuţ Anghel en zijn zesjarige broertje in een park in Boekarest aangevallen door honden. Zijn grotere broer kwam er met verwondingen van af, maar Ionuţ overleefde de aanval niet. Zijn lichaam werd even verderop teruggevonden.

Als moeder van twee jonge zoons moet ik er niet aan denken wat zijn ouders hebben moeten doorstaan, hoe zij hulpeloos hebben moeten toezien hoe hun kind in hun eigen stad door honden werd gegrepen. Ik leef intens met deze familie mee, en met elke ouder die in angst leeft om zijn kind op dezelfde manier te verliezen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat elke ouder in Boekarest tot alles bereid is om zijn kinderen te beschermen tegen deze reële dreiging zo dicht bij huis.

Vanuit dat oogpunt begrijp ik ten volle dat de inwoners van Boekarest roepen om onmiddellijke maatregelen tegen het straathondenprobleem in hun stad.

Ik zou in hun plaats hetzelfde willen voor mijn kinderen.

Maar als moeder wil ik niet alleen mijn kinderen beschermen, ik wil ook een betere wereld aan hen doorgeven, waarin vrede en veiligheid heersen. En vanuit dat perspectief is het voorstel van de Roemeense president Băsescu om alle honden in de straten van Boekarest af te maken, ongepast en kortzichtig.

Het IFAW is als hulporganisatie actief in honderden gemeenschappen op zes verschillende continenten, en nergens is het massaal afmaken van honden een effectieve oplossing voor dit probleem gebleken. Bij dit soort ‘ruimingsoperaties’ wordt niet de echte oorzaak achter al die zwerfhonden aangepakt (bijvoorbeeld dat de dieren weglopen, in de steek worden gelaten, of niet door hun eigenaren in het gareel worden gehouden, of dat ze zich onbeperkt kunnen voortplanten). En daar komt nog bij dat een dergelijke ‘oplossing’ onvermijdelijk tot meer conflicten binnen de gemeenschap leidt, waardoor effectievere, langetermijnoplossingen niet langer kans van slagen hebben.

De enige aanpak die in onze ervaring effectief is, is er één waarbij de gehele gemeenschap wordt betrokken – van de mensen die straathonden te eten geven, tot de mensen die in angst voor deze dieren leven – en waarbij oplossingen worden aangedragen die aansluiten op de behoeften en wensen van de gemeenschap. Vaak gaat het om een mix van maatregelen, waaronder voorlichting, sterilisatie, registratie en/of kortetermijnopvang; de beschikbare middelen en perspectieven zijn voor elke gemeenschap anders en uniek, en dat zou dus ook voor de gekozen oplossingen moeten gelden.

Net als de inwoners van Boekarest wil ik dat mijn kinderen opgroeien in een veilige omgeving. Daarom heb ik president Băsescu een brief geschreven waarin ik hem vraag van het referendum over de ruimingsoperaties af te zien, en in te gaan op het aanbod van het IFAW om te helpen bij het ontwikkelen van een diervriendelijke, op de gemeenschap afgestemde oplossing. Alleen zo kunnen we nieuwe tragedies als de dood van Ionut voorkomen en bouwen aan een gemeenschap waarin zijn broer veilig kan opgroeien.

Sluit u bij ons aan en betuig hieronder uw medeleven aan de inwoners van Boekarest, en dring bij hen aan op de ontwikkeling van plannen waarmee de problemen met straathonden in hun buurt op diervriendelijke wijze, vanuit de gemeenschap worden aangepakt.

--KA

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Erica Martin, Hoofd Communicatie
Hoofd Communicatie
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Sonja Van Tichelen
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Projectleider Global Wildlife Cybercrime, IFAW UK
Projectleider Global Wildlife Cybercrime, IFAW UK