Spotlight Rusland: schattige weesbeertjes genieten van de zomer

Sommige beren houden van zwemmen.

Deze blog werd geschreven door Mila Danilova, IFAW-campaigner in Rusland. - GA

In juli zwaaiden de deuren naar de buitenwereld open voor 12 verweesde berenwelpjes die klaar waren voor een avontuur!

Ze kunnen nu in hun eentje door het nabijgelegen bos struinen. Hoewel de beertjes genoeg voedsel vinden en opeten, staat er twee keer per dag een bak voedzaam eten voor hen klaar, als aanvulling op hun dieet.

De beertjes zijn nu op een leeftijd waarop hun sociale vaardigheden volop in ontwikkeling zijn. Als ze binnen de omheining zijn, blijven de beren bij elkaar, maar zodra ze naar buiten mogen, splitsen ze op in groepen. Langzaam werd duidelijk wie de leiders waren, nu hebben twee beren de leiding over de 12 welpjes.  Borya is een donker beertje, dat op de boomstam probeert te klimmen (derde van rechts).

De beertjes spelen veel, spelen helpt bij het ontwikkelen van belangrijke sociale vaardigheden. Een grote boomstam is hun favoriete speelplek, de bodem blijft vochtig zodat de beren kunnen genieten van de sappige vegetatie.

Borya, die samen met zijn broertje als laatste bij de groep kwam, voelt zich nog niet helemaal thuis en is een beetje verlegen. Toch probeert hij om mee te doen tijdens het spelen.

In mei reed een man op de weg tussen Moskou en Sint Petersburg toen hij iets donkers aan de kant van de weg zag. Hij stopte en zag twee kleine beertjes, die niet eens wegrenden toen hij dichterbij kwam. De beertjes waren zo vermagerd, dat hij ze zo mee kon nemen in zijn auto.

Hij nam de beertjes mee naar huis en hield ze in zijn garage. De man nam contact op met verschillende dierentuinen en circussen waaraan hij de beertjes wilde verkopen voor $ 320,-. Tevergeefs, zulke faciliteiten hebben al genoeg bruine beren.

Borya speelt in het water.

Een van de kleinere circussen wilde de beren wel kopen, maar alleen omdat het ze weer uit wilde zetten in het wild. Een medewerker van het circus belde IFAW’s Bear Rescue Center en op 24 mei werden de beertjes gebracht.

Hoewel de beren ongeveer even oud zijn als de anderen, zijn ze veel kleiner. Waarschijnlijk komt dit doordat ze verhongerden zonder de zorg van hun moeder of doordat hun moeder een jonge en nog niet volgroeide beer was. Omdat ze uit het Bologoe District in de Tver regio komen, kregen ze een naam die begint met de B. Een van hen werd Borya (een afkorting van Boris) genoemd. De andere heeft nog geen naam.

Deze zomer is het erg heet in Rusland, de beren zijn dan ook vaak in of vlakbij het water te vinden. Sommige beertjes zijn actieve zwemmers, anderen willen het water niet in en blijven aan de kant om te eten. Borya is erg voorzichtig en verlegen en speelt liever alleen, vlakbij zijn grotere en sterkere vriendjes.

--MD

Houd onze site in de gaten voor meer updates over deze weesberen en help ons om hen te kunnen blijven opvangen door vandaag nog een donatie over te maken.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie