Spotlight Peru: Oorzaak raadselachtige vogelsterfte nog onbekend

Dode pelikaan op een Peruaans strand. IFAW/S.HerediaZoals de meeste enthousiaste vogelaars krijg ik nooit genoeg van de pinguïns, pelikanen, rotspelikanen en de vele aalscholversoorten die in Peru voorkomen. Ik maakte me dan ook grote zorgen toen ik vernam, dat sinds begin 2012 duizenden zeevogels, voornamelijk pelikanen, het slachtoffer waren geworden van massale sterfte. Deze sterfte heeft ook veel mensen in Peru zelf geraakt en haalde zelfs het internationale nieuws, maar tot dusverre is onduidelijk wat de oorzaak is geweest. Volgens officiële rapporten zijn de dieren door een natuurlijke oorzaak gestorven.

Na de massasterfte besloten medewerkers van het Huachipa Dierenpark in de Peruaanse hoofdstad Lima dat er maatregelen moesten worden genomen om voorbereid te zijn op een eventuele volgende noodsituatie, zodat meer dieren op tijd kunnen worden gered.

Vanuit deze gedachte werd een lokaal samenwerkingsverband opgezet onder de naam SOS Salva un Ave (SOS Red een Vogel), gecoördineerd door biologe Lizette Bermudez. Van haar ontving ik een verzoek om hulp, want zij wist van de brede ervaring van het IFAW met noodhulp aan dieren bij rampen. SOS Salva un Ave wil een rehabiliatie- en voorlichtingscentrum oprichten voor zeedieren, en dat is iets waar wij zeker bij kunnen helpen.

Een aantal dagen geleden reisde ik af naar Lima, samen met mijn collega, bioloog Sergio Rodriguez Heredia van Fundación Mundo Marino in Argentinië, die al geruime tijd lid is van IFAW's Noodhulpteam. Onze eerste dag in Peru was gevuld met vergaderingen met de medewerkers van het dierenpark en het aanhoren van hun plannen voor het rehabilitatiecentrum en de lezingen die ze ons wilden laten geven.

Voor de daarop volgende dagen stond een reeks gesprekken gepland, waar we samen met SOS Salva un Ave naar toe zouden gaan. Zo hadden we onder meer gesprekken met het ministerie van Landbouw en het ministerie van Milieu en zouden we twee verschillende diergeneeskundige opleidingen bezoeken. Bij de opleidingen is men bijzonder enthousiast en men wil graag ruimte beschikbaar stellen en zeedieren opnemen in hun lesprogramma’s. Het ministerie van Milieu werkt samen met lokale betrokken partijen aan de oprichting van een strandingsnetwerk. Aangezien het IFAW veel ervaring heeft met strandingsnetwerken in de VS en Brazilië werd onze organisatie gevraagd een adviserende rol te spelen bij de ontwikkeling van de systemen.

Pelikanen in het Paracas National Park in Peru. IFAW/S.Heredia

Dr. Catalina Hermoza, dierenarts van het dierenpark en voorzitter van de Peruaanse Vereniging van Dierenartsen gespecialiseerd in Wilde Dieren (APEVEFAS), nam ons mee voor een veldtrip naar het Paracas National Reserve. Op de stranden zagen we grote aantallen dode vogels, maar ook duizenden levende exemplaren! Spectaculaire soorten in indrukwekkende aantallen. Peru is het epicentrum van El Niño-gerelateerde ontwikkelingen en de aantallen dieren in de natuur fluctueren met de verschillende seizoenen.

Onze lezingen op de Universidad Científica del Sur en in het Natuurhistorisch Museum waren een groot succes en werden bezocht door meer dan 100 belangstellenden. Onder hen waren dierenartsen, biologen, studenten en gewone burgers die een vrijwilligersnetwerk wilden starten.

Eén van de aanwezigen bij de lezingen was een lokale dierenarts die gekraagde stormvogeltjes (Oceanodroma hornbyi) opvangt die op verschillende plaatsen in Lima een noodlanding maken. Waarom deze vogels uit de lucht vallen is niet bekend, maar de meest voor de hand liggende verklaring is dat ze in de war raken door de verlichting in de stad, zoals bij andere soorten stormvogels in andere delen van de wereld het geval is. Dr. Yovana Murillo verzorgt de vogels die worden gevonden in haar kliniek, ringt ze en laat ze een paar dagen later vrij. Wij gaan haar helpen de protocollen voor het nemen van monsters en behandelingen verder te ontwikkelen.

Nu ben ik op weg naar huis, met het warme gevoel dat deze reis de kickstart is geweest voor brede regionale samenwerking en dat het IFAW in de komende jaren heel veel dieren in nood zal kunnen helpen.

--VR

Reacties: 1

 
Vriend Vriend
5 years ago

wat zielig zeg!

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie