Spotlight India: Het “regent” olifanten midden in de zomer.

Een van de gelukkige kinderen met zijn stickers.

Zomer in India betekent twee maanden vrij van school. Kinderen hebben dan een zee van vrije tijd en voor hun ouders is die periode soms een ware beproeving. Voor veel kinderen is de zomer ook vooral een tijd om leuke dingen te doen, met hun vrienden bij te praten of nieuwe vaardigheden te leren. Waar zouden ze dat beter kunnen doen dan bij het National Bal Bhavan in New Delhi, een instelling waar elk kind welkom is en waar ze onder deskundige begeleiding ontelbare mogelijkheden krijgen om nieuwe dingen te ontdekken.

Nadat ik de directeur van dit instituut had benaderd omdat ik de kinderen die daar op zomerkamp gaan, kennis wil laten maken met het Animal Action-educatieprogramma, kreeg ik ook vanuit de andere afdelingen heel enthousiaste reacties. Daardoor aangemoedigd besloot ik een stapje verder te gaan en mijn ideeën voor 'Kunst voor olifanten' uiteen te zetten. 'Kunst voor olifanten' is onderdeel van de overheidscampagne Haathi Mere Saathi (Olifant, mijn metgezel), waarvan de meeste activiteiten tijdens het Internationaal Olifantencongres ('E 50-50') zullen plaatsvinden. 

Nog diezelfde dag kregen we toestemming en er brak een hectische voorbereidingstijd aan om alles tijdig op orde te krijgen. We slaagden erin de befaamde Indiase kunstenaar Bulbul Sharma bereid te vinden als voortrekker van 'Kunst voor olifanten' op te treden.

Toevallig was het drie dagen later Wereldmilieudag, een ideale gelegenheid dus voor de lancering van dit programma, waarin op knappe wijze drie thema's met elkaar worden verweven en voor het voetlicht worden gebracht: hergebruik van afval en papier in de vorm van kunst en handvaardigheid; een pleidooi om olifanten de beschutting van voldoende bosgebied te geven; en het genereren van een gevoel van nationale trots bij de gedachte aan de olifant als boegbeeld van Indiaas natuurlijk erfgoed.

Een van de kinderen met zijn gefiguurzaagde olifant.

Het communicatieteam was bij aankomst in het amfitheater aangenaam verrast, toen het zag dat het tjokvol zat met 2.000 kinderen en zo'n 100 docenten. Ik had nog nooit zoveel levendige drukte bij elkaar gezien en vroeg me bezorgd af of ik ooit hun aandacht zou kunnen vasthouden.  Na enkele optredens en toespraken over het milieu was het mijn beurt de menigte toe te spreken. Ik begon met een vraag: "Wie heeft nog nooit een olifant gezien?"  Toen duidelijk werd dat alle kinderen weleens een olifant in gevangenschap, in het wild of op een foto hadden gezien, vroeg ik ze waar olifanten leven.  Uit 2.000 kelen klonk het eensgezind: in de jungle! Het ijs was gebroken en ik vertelde ze hoe jungles vernietigd worden of versnipperd raken als gevolg van bouw- en ontwikkelingsprojecten, en hoe daardoor ook leefgebieden van olifanten versnipperd raken en hoe daar conflicten tussen mensen en olifanten uit voortvloeien, die soms aan beide kanten levens eisen. De charismatische kant van olifanten werd belicht door Bulbul Sharma. Zij sprak over de plaats van de olifant in de kunst en cultuur van India en hoe belangrijk het is om de olifanten in het land in ere te houden. Om daar concreet invulling aan te geven kondigde zij aan, dat alle klassen zich de hele week zouden gaan bezighouden met het maken van olifanten op een manier en in een werkvorm die ze zelf konden uitkiezen.

Alle 2.000 kinderen kregen een set met 18 gegomde boeketiketten met een afbeelding van Gaju, de mascotte van de Haathi Mere Saathi-campagne. Al snel gonsde het van de activiteiten in de verschillende klassen, terwijl Bulbul haar kunstzinnige vaardigheden op de docenten overdroeg. Ons team draaide mee met kinderen uit alle groepen die zich enthousiast overgaven aan het kleien, naaien, figuurzagen, papiervouwen, papier-maché maken, opstellen schrijven, dansen, schilderen enz., allemaal rond hetzelfde olifantenthema waarmee alle groepen zich bezighielden.

Kunst voor olifanten: een olifant van papier-machéDe 50 mooiste olifanten van papier-maché worden beschilderd en tentoongesteld tijdens de E 50-50. De Animal Action-educatiefilm 'Elephants Never Forget' wordt daar een week lang in de filmzaal vertoond, zodat alle kinderen die aan het zomerkamp deelnemen, hem kunnen zien.

Het National Bal Bhavan heeft ook 54 zogenoemde 'Bal Kendras' opgezet, dat zijn secundaire locaties voor kinderen die in afgelegen gebieden wonen en niet de centrale workshops kunnen bijwonen. We hebben ook Animal Action lespakketten in Hindi – inclusief nagesynchroniseerde film – aan de coördinator van deze centra aangeboden. Hij zei ervoor te zullen zorgen, dat ook deze kinderen met dit materiaal worden bereikt.

De beelden vertellen u de rest van het verhaal, bijvoorbeeld over hoe we onze eigen jeugd hebben hervonden. Ik ben ervan overtuigd dat deze kinderen olifanten nooit zullen vergeten!

--RG

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie