Spotlight Duitsland: Actievoeren tegen illegale ivoorhandel via internet

De eerste knuffel die ik als kind kreeg, was een olifant. Tot op de dag van vandaag is de olifant mijn lievelingsdier. En sinds ik een paar jaar geleden in het Zuid-Afrikaanse Addo Elephant National Park olifanten in het wild heb gezien, ben ik zelfs nog meer gefascineerd door deze intelligente dieren, die in hechte sociale familiegroepen leven.

Stropers en smokkelaars vormen nog altijd – of eigenlijk moet ik zeggen: opnieuw – een ernstige en nog steeds toenemende bedreiging voor de olifant. Tegenwoordig zet ik mij als actievoerder voor IFAW Duitsland met hart en ziel in voor onze campagnes tegen de handel in wilde dieren, met name ter bestrijding van de wereldwijde ivoorhandel.

Op dit moment houd ik mij veel bezig met de ivoorhandel via internet. Het anonieme, snelle karakter van internet en het ontbreken van een waterdichte controle, maken online veilingsites een gemakkelijk doelwit voor criminele activiteiten en transacties. Daarom zouden online veilingsites de verkoop van alle ivoor moeten verbieden. Doen ze dat niet, dan riskeren ze het te worden misbruikt als verkoopkanaal voor illegaal ivoor, waarmee ze medeverantwoordelijk zijn voor het doden van olifanten.

Kortgeleden had ik een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Duitse Douanerecherche (ZKA) en hun Internet Research Eenheid (ZIRE). We hebben ervaringen uitgewisseld over legale en illegale internethandel in (vooral) ivoor. We hebben ideeën uitgewisseld over mogelijkheden en strategieën om de huidige problemen op te lossen.

Tijdens de bijeenkomst liet ik de resultaten zien van een twee weken durend onderzoek naar de ivoorhandel via internet. In de periode 21 juni tot 1 juli heb ik zeven Duitse online veilingsites onderzocht. Een aantal van deze sites was al eerder onderzocht tijdens ons onderzoek “Killing with Keystrokes” in 2008.

In de twee weken van het onderzoek registreerde ik op deze zeven websites 39 advertenties voor ivoor. In een aantal daarvan werd slechts één ivoren snuisterijtje aangeboden, in andere ging het om hele collecties ivoren werkstukken, bewerkte slagtanden, etc. Schokkend genoeg voldeed geen van deze advertenties aan de door de website opgestelde voorschriften en werd er in geen enkel geval controleerbaar bewijs geleverd voor de herkomst van het aangeboden artikel (zoals de regels van de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten vereisen).

Maar er viel me ook iets positiefs op: vier van de zeven onderzochte veilingsites bleek een verbod te hebben ingesteld op het aanbieden van ivoor via hun site – mede op aandringen van het IFAW en mijzelf. Bovendien bleken website-operators het verbod over het geheel genomen effectief te kunnen afdwingen en tehandhaven: hier waren niet of nauwelijks ivooradvertenties te vinden, en advertenties die er wel waren, werden binnen enkele dagen verwijderd. Het beste resultaat noteerde ik op www.ebay.de en www.auvito.de – hier werd in geen enkele advertentie ivoor aangeboden.

Aan de andere kant trof ik één online veilingsite aan met een aanzienlijke hoeveelheid advertenties waarin ivoor werd aangeboden. Er werden meerdere bewerkte olifantenslagtanden, ivoren schaakstukken, beeldjes, sieraden, etc. aangeboden. En een aantal van deze voorwerpen bleek in de twee weken van het onderzoek duidelijk te zijn verkocht. Deze veilingsite verwijst nergens in de voorwaarden naar regelgeving voor beschermde diersoorten.

Ondertussen heb ik contact gehad met de eigenaren van de betreffende website. Gelukkig is hun belangstelling voor dit onderwerp nu gewekt en zijn ze bereid tot samenwerking met het IFAW. Het is ons doel de verantwoordelijke mensen te overtuigen dat ook deze veilingsite de handel in ivoor moet verbieden en in de gebruikersvoorschriften rekening moet houden met de bescherming van bedreigde soorten.

Verder zal ik de komende maanden de andere gecontroleerde en relevante online veilingsites blijven volgen, om er zeker van te zijn dat er geen ivoor wordt aangeboden.

Want de ivoorhandel via internet vormt een ernstige bedreiging voor olifanten over de hele wereld.

Als wij ze niet kopen, hoeven zij niet te sterven. Koop geen ivoor of andere producten afkomstig van olifanten op internet of ergens anders: de toekomst van de olifanten hangt ervan af. Elk stukje ivoor is afkomstig van een dode olifant.

– RK 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuurbehoud
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Projectleider Global Wildlife Cybercrime, IFAW UK
Projectleider Global Wildlife Cybercrime, IFAW UK
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie