Overheidsingrijpen moet commerciële handel in ijsberen stoppen

De Verenigde Staten, Canada, Denemarken, Noorwegen en Rusland tekenden in 1973 e
dinsdag, december 3, 2013

De Verenigde Staten, Canada, Denemarken, Noorwegen en Rusland tekenden in 1973 een overeenkomst om de ijsbeer te beschermen. Vandaag, 40 jaar na die ondertekening, worden deze dieren nog altijd ernstig bedreigd.  Door jagers en stropers, door de internationale handel in huiden, maar tegenwoordig ook door de verandering van het klimaat. Daarom staat Moskou de komende drie dagen in het teken van het International Polar Bear Forum.

Rusland is een gidsland als het aankomt op de bescherming van de ijsbeer. Het was in 1957 het eerste land ter wereld dat het jagen op ijsberen verbood. “De Russische overheid heeft altijd het belang van de bescherming van deze beren ingezien en het steeds onder de aandacht van andere landen weten te brengen”, zegt Azzedine Downes, directeur van het International Fund for Animal Welfare (IFAW). “En ook nu heeft Rusland leiderschap getoond door dit Forum te organiseren. De wereld heeft behoefte aan duidelijke afspraken over hoe we, binnen een veranderend klimaat, smeltende ijskappen en het daarbij behorende verlies van zijn leefomgeving, de ijsbeer kunnen beschermen.”

Het IFAW is één van de vijf NGO’s die door de Russische premier Dmitry Medvedev zijn uitgenodigd om samen met vertegenwoordigers van diverse overheden te praten over oplossingen. “IJsberen kijken recht in de loop van een geweer. Letterlijk, door stroperij, maar op het gebied van klimaatverandering ook figuurlijk”, gaat Downes verder. “De verandering van ons klimaat is een grote bedreiging voor het voortbestaan van ijsberen. Er is dan ook geen discussie over het feit dat we iets met deze dreiging moeten. Het blijkt echter niet makkelijk om klimaatverandering aan te pakken en snel gaat dat zeker niet. Daarom moeten we in de tussentijd zorgen dat andere bedreigende factoren, zoals overexploitatie van ijsberen voor de commerciële verkoop van hun huid, nu stoppen doormiddel van overheidsingrijpen.”

Het aanbod van ijsbeerhuiden en andere lichaamsdelen is niet het enige dat momenteel toeneemt. Ook de vraag naar een dode complete ijsbeer wordt onder rijke verzamelaars steeds groter. Deze zomer werd in Canada een huid geveild voor 22.000 Canadese Dollars. Dat is een stijging van maar liefst vijftig procent ten opzichte van het voorgaande jaar. “Dit is een gevaarlijk ‘koop het voordat het te laat is’ mentaliteit”, zegt Azzedine Downes van het IFAW. “Een mentaliteit waar het idee van schaarste de vraag, en de bereidheid om veel geld op tafel te leggen, stimuleert.”

Er zijn  vijf landen waar ijsberen nog voorkomen: Noorwegen, de Verenigde Staten, Rusland, Denemarken (Groenland) en Canada. Laatstgenoemde is het enige land waar de jacht op ijsberen nog altijd legaal is en van waaruit ijsbeerproducten over de wereld worden verhandeld. Van de 19 ijsbeerpopulatie op de wereld leven er 13 binnen de landsgrenzen van Canada.

Het International Polar Bear Forum vindt van 3 tot en met 6 december plaats in Moskou. 

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten
Regiodirecteur Midden-Oosten
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Hoofd Programma Wildlife Trade
Hoofd Programma Wildlife Trade
Peter Pueschel, Hoofd Programma’s
Hoofd Internationale Milieuverdragen
Campaigner, Duitsland
Campaigner, Duitsland
Tania McCrea-Steele, Manager campagnes en wetshandhaving, IFAW UK
Manager campagnes en wetshandhaving, IFAW UK
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië