Ook China vernietigt haar voorraad ivoor

Na de Verenigde Staten en Frankrijk gaat nu ook de Chinese overheid haar in besl
donderdag, 2 januari, 2014

Een goed begin van het nieuwe jaar voor Afrikaanse olifanten. Na de Verenigde Staten en Frankrijk gaat nu ook de Chinese overheid haar in beslag genomen voorraad ivoor vernietigen. Dat heeft het ministerie van landbouw vandaag laten weten. Volgens de verklaring is Wildlife Trade een ‘serieus probleem‘ en wil men met de vernietiging van aanstaande zaterdag bewustwording onder de bevolking creëren en laten zien dat China de handel in wilde dieren een halt toe wil roepen.

“Na het voor olifanten verschrikkelijk verlopen 2013 is dit een prachtig begin van het nieuwe jaar. Dit zijn pas echt goede voornemens”, zegt een opgetogen Rikkert Reijnen van het IFAW. “China is veruit de grootste importeur van illegaal ivoor ter wereld. Vorig jaar alleen werd er door de Chinese douane een recordhoeveelheid van 41 ton in beslag genomen. Deze stap is dus erg belangrijk. Voor de olifanten, als signaal naar stropers en handelaren, maar ook wat betreft bewustwording voor de Chinese bevolking. Sommige Chinezen weten bijvoorbeeld helemaal niet dat olifanten gedood worden voor het stukje ivoor dat zij zo graag in huis willen hebben”, aldus Reijnen. Ivoor is na een verbod van vele jaren sinds 2008 weer legaal te koop in China, maar onder strikte voorwaarden en alleen uit oude voorraden. Die voorraden blijken echter verre van toereikend.

Het gaat door de toenemende vraag inmiddels zo slecht met de Afrikaanse olifant dat er een zeer reële kans is dat het grootste levende landzoogdier in 2025 volledig is uitgestorven. Reijnen: “Nu ook China vandaag heeft laten weten hun eigen voorraad te zullen vernietigen en de handel in wilde dieren hard aan te gaan pakken, gloort er weer hoop voor de dieren. Dit is de eerste stap naar een totaal verbod op ivoor in China en daarmee bijzonder goed nieuws voor de Afrikaanse olifant.”

Net als in de Verenigde Staten en in Frankrijk wordt de vernietiging grootst aangepakt. Zo zal aanstaande zaterdag 6 januari, naast verschillende hoogwaardigheidsbekleders, de populaire Chinese actrice en zangeres Li Bingbing op het evenement aanwezig zijn om een statement tegen ivoor te maken. 

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie