Onze man in Bergen – Een verslag van de conferentie inzake trekkende wilde diersoorten

Ik ben zojuist gearriveerd in Bergen, een prachtige historische Hanzestad in Noorwegen.  Helaas zijn de dagen erg kort in deze tijd van het jaar.  In Bergen vindt de tiende vergadering van de Conferentie van Partijen bij het Verdrag inzake trekkende diersoorten (CMS) plaats. Het IFAW -International Fund for Animal Welfare beschouwt het CMS als een van de belangrijkste wereldomspannende verdragen op het gebied van natuurbescherming. Hun kracht ligt in het bijeenbrengen van landen met bedreigde natuur en organisaties als het IFAW, om in goed overleg afspraken tot stand te brengen die wezenlijk bijdragen aan de bescherming van dieren en leefgebieden.

Het IFAW werkt al heel wat jaren samen met het secretariaat van het CMS met het oog op de bescherming van vele soorten die hoog op ons lijstje staan, zoals olifanten, tijgers, walvisachtigen, haaien en zeehonden. Bij deze vergadering ben ik vooral geïnteresseerd in de sessies waarin het welzijn van olifanten aan de orde komt – vooral dat van de olifanten in westelijk en centraal Afrika.

Ook walvissen en dolfijnen over de hele wereld zullen onderwerp van gesprek zijn. Met afgevaardigden uit 116 lidstaten biedt Bergen een geweldige gelegenheid om de steun te winnen van invloedrijke mensen voor initiatieven om olifanten, walvissen en vele andere diersoorten werelwijd te beschermen.

Ook klimaatverandering staat op de agenda, want de gevolgen daarvan zijn enorm. Zo wordt de voedselvoorziening voor walvissen en olifanten erdoor bedreigd, maar ook de geboortegronden van zadelrobben en klapmutsen.

Veel landen, waaronder EU-lidstaten, zijn voornemens om een nieuw verdrag voor de bescherming van haaien wereldwijd te ondertekenen. Het is een veelbelovende stap, die hopelijk tot betere bescherming zal leiden van de vele met uitsterven bedreigde haaiensoorten.

Een van de sterke kanten van dit soort conferenties is, dat veel afgevaardigden over de nodige deskundigheid beschikken. Een voorbeeld: ik stond samen met de Ethiopische afgevaardigde bij de inschrijfbalie. Hij vertelde me over de grootste trek van zoogdieren in Afrika. Het ging over de witoorwaterbok, een grote antilope die heen weer trekt tussen Zuid-Soedan en Ethiopië. Deze trek wordt in omvang alleen geëvenaard door die van gnoes in de Serengeti en Masai Mara.

Dan is er nog iets anders dat ik kwijt wil. Toen ik maandag naar het congrescentrum wandelde, werd me al snel duidelijk dat Noorwegen geen deel uitmaakt van de Europese Unie. In veel winkels kon ik schoenen en andere artikelen kopen die van huiden van zadelrobben waren gemaakt. Dat is in de EU natuurlijk verboden, dankzij het aansprekende feit dat we erin zij geslaagd een verbod op de handel in zeehondenproducten binnen de EU af te dwingen.

Ik hoop dat we de komende week nog meer successen op het gebied van dierenwelzijn mogen noteren. Ik houd u op de hoogte!

-- RS

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie