Ons Northern Dog project in Canada: moeilijke, maar onvermijdelijke beslissingen

Two of the feral pups with one of the owned dogs where they live.Het team van het Northern Dog project keerde vandaag terug naar het eerste dorp dat door ons werd bezocht. Jessica en Karen zouden hier de basisschool en de middelbare school bezoeken, terwijl Heidi en Stef de straten zouden gaan verkennen.

Na ‘s morgens vijf lessen te hebben gegeven en de helft van het dorp was bezocht, kwamen we met zijn allen bij elkaar voor de lunch om ervaringen uit te wisselen over wat we allemaal hadden gezien, gehoord en gedaan.

Heidi en Stef bleken een heleboel honden te hebben gezien, waarvan ze er een aantal nog herkenden van vorig jaar. Ook hadden ze een vrouw ontmoet die een moederhond en haar vier pups van eten voorzag.

En dit waren niet eens haar eigen honden.

Ze had zelf twee honden, maar de moeder en de pups leefden in een grote houten kist achter haar huis en ze vroeg of we de pups mee zouden willen nemen als we vertrokken.

Dit is geen ongebruikelijk verzoek. Wat dit geval wel bijzonder maakte, was dat de vier oudere pups nog steeds bij hun moeder waren. Jonge puppy's zijn zo vertederend, dat ze binnen deze gemeenschappen erg gewild zijn.

Toen we aan het eind van de dag gingen kijken om meer te weten te komen, werd duidelijk waarom de pups nog geen nieuw thuis hadden gevonden. De moeder stelde zich zeer wantrouwig op tegenover mensen en had deze overlevingsvaardigheid overgedragen op haar pups.

Het teefje was klein voor haar leeftijd en had korte poten en ze had vier zwarte pups met lange poten. Ze was niet het soort hond dat je zomaar even van de straat haalt en meteen een gelukkig leven bij een nieuwe baas kunt bezorgen. Daarom besloot ik dat we zouden proberen haar te vangen zodra de dierenarts er was, en haar dan te laten steriliseren en weer vrij te laten op straat. Daar zouden de inwoners van het dorp met een hart voor dieren haar kunnen blijven voeren.

Het is goed mogelijk dat ze weer aan mensen kan wennen als ze op de juiste manier wordt gerehabiliteerd, maar eerlijk gezegd had ik mijn twijfels of we haar wel moesten vangen en bovendien moet je van tevoren goed weten waar een hond als zij naar toe kan voor rehabilitatie.

Haar pups leken ongeveer vier maanden oud en hoewel ze de ideale leeftijd voor het aanpassen van hun gedrag al waren gepasseerd, was het geen optie om ze achter te laten.

We kunnen aannemen dat twee van de vier pups teefjes zijn en zich tegen het einde van de zomer net als hun moeder zullen gaan voortplanten – met als gevolg nog meer dakloze, ongewenste en potentieel onhandelbare puppy’s.

Het besluit is genomen.

Als de dierenartsen arriveren, zullen we ons over het hele gezinnetje ontfermen; de pups nemen we mee naar huis en we laten de moeder achter – nadat ze allemaal zijn gesteriliseerd/gecastreerd, gevaccineerd en ontwormd.

-- JH

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Hoofd Noodhulpteam