Nieuwe vereniging voor walvis spotten opgericht.. in Japan!

De lancering van de Japan Whale Dolphin Watching Council.

Wanneer je denkt aan Japan en walvissen, schieten er waarschijnlijk allerlei vreselijke beelden door je hoofd.

Walvissen die wanhopig proberen te ontkomen aan snelle boten, geharpoeneerde dieren die aan de zijkant van een schip bungelen, veel bloed, veel geweld en veel dode walvissen.

De organisatie van de nieuw Japan Whale and Dolphin Council (JWDC) in Tokio.

Maar er zit een complex verhaal achter deze gruwelijke beelden. De houding van de Japanse bevolking ten opzichte van walvissen en dolfijnen verandert, net als de benadering van de regering.

De oprichting van de nieuwe Japan Whale and Dolphin Watching Council (JWDC) is hier een perfect bewijs voor.

De leden van de JWDC komen uit zeven verschillende regio's en vertegenwoordigen samen 200 aanbieders van walvis- en dolfijnentours. Na een lang proces van het kiezen van vertegenwoordigers, het goedkeuren van richtlijnen en het opstellen van plannen, is de JWDC er klaar voor.

 De industrie begon klein in de jaren '80, maar vorig jaar boekten ruim 200.000 een excursie om walvissen of dolfijnen te spotten. Dit zijn dus duizenden mensen die geld betalen om deze dieren in hun natuurlijke leefomgeving te bewonderen.

Uit een analyse van het IFAW blijkt dat wereldwijd ruim 13 miljoen mensen in 120 landen gingen walvis spotten. Dit leverde $2,1 miljard op en zorgde voor 13.000 banen. Deze industrie groeit jaarlijks met zo'n 6%, Japan maakt al een aanzienlijk deel uit van de wereldwijde markt.

Presentaties tijdens de lancering van de Japan Whale and Dolphin Watching Council (JWDC) in Tokio.Ondertussen zakt de markt voor walvisvlees steeds verder in, ondanks wanhopige pogingen van de regering om de industrie in stand te houden.

De boodschap lijkt glashelder, zowel in Japan als wereldwijd: walvistoerisme is duurzaam, milieuvriendelijk en winstgevend.

In een tijd waarin nationale economieën, 's werelds grootste walvissen en de natuur zwaar onder druk staan, is het bemoedigend om te zien dat de gemeenschappen langs de Japanse kust baat hebben bij de snelle ontwikkeling van ecotoerisme.

Dankzij de steun van onze donateurs werkt het IFAW al ruim twintig jaar in Japan om deze trend te ondersteunen en te verspreiden.

Met uw hulp blijven we ons hiervoor inzetten. Het is beter voor de dieren, de mensen en de lokale gemeenschappen wanneer walvissen gespot worden, en niet gedood.

--PR

Wilt u meer weten over IFAW's werk om walvissen te beschermen? Bekijk dan onze pagina hierover.

 

Post a comment

Deskundigen

Dr. Ralf (Perry) Sonntag, Directeur Duitsland
Directeur Duitsland
IFAW-vertegenwoordiger Japan
IFAW-vertegenwoordiger Japan
Patrick Ramage, Hoofd Programma Walvissen
Hoofd Programma Walvissen