Nieuwe studie onderzoekt de online puppyhandel in de VS

Nieuwe studie onderzoekt de online puppyhandel in de VS
dinsdag, 11 december, 2012
Washington, DC

Een nieuw onderzoek op het gebied van online puppyhandel brengt een groot probleem aan het licht: internet wordt gebruikt als instrument om honden en consumenten uit te buiten.

Om de omvang van dit probleem onder de aandacht te brengen, lanceerde het IFAW het rapport: ‘How Much is that Doggie on my Browser? The Truth Behind Online Puppy Sales’. Dit is het eerste, voor publiek toegankelijke, onderzoek naar de connectie tussen online puppyhandel en verdachte fokkerijen.

Het onderzoek, dat één dag duurde, vond 12.000 advertenties op 9 grote verkoopsites waarin in totaal ruim een half miljoen puppy’s werden aangeboden. Zes van deze websites verkochten alleen maar puppy’s, de andere drie verkochten naast puppy’s ook andere dingen.

Gebruik makend van de criteria die zijn opgesteld door experts, hebben de onderzoekers 10.000 advertenties grondig onderzocht. Ze kwamen tot de conclusie dat 62% van de advertenties van waarschijnlijke ‘puppy fabrieken’ afkomstig is.

 “Consumenten die een puppy kopen via internet, worden vaak gedupeerd omdat ze denken dat ze een hondje kopen bij een betrouwbare fokker,” zegt Ben Stein, lid van de Raad van Bestuur van het IFAW. “De schattige foto’s die je op veel websites tegenkomt verhullen de hartverscheurende werkelijkheid van de overvolle en onhygiënische condities waarin deze hondjes gehouden worden.”

Door het gebrek aan goede en scherpe regelgeving, is internet een geliefd platform geworden voor gewetenloze commerciële bedrijven die puppy’s verkopen aan onschuldige consumenten die, zonder het te weten, de puppy fabrieken in stand houden.

 “De meeste regelgeving op het gebied van puppyhandel is van voor het internet-tijdperk. Deze regels houden geen rekening met de online handel,” zegt Tracy Coppola, campaigner van het IFAW. “We begonnen dit onderzoek om de omvang en reikwijdte van de handel vast te leggen, in de hoop dat we beleidsmakers beter konden informeren nu ze nieuw beleid ontwikkelen en rekening gaan houden met deze mazen in de wet.”

Het rapport roept websites op om actief advertenties te verwijderen van puppy fabrieken.

Volgens een recent onderzoek van de American Pet Products Association heeft het aantal honden als huisdier binnen de VS een hoogtepunt bereikt: er zijn nu ruim 78 miljoen honden en dit aantal groeit nog steeds.

“Zo lang de Amerikaanse vraag naar honden als huisdier blijft groeien, doet het aantal online verkopen van puppy’s dit ook,” zegt Jeff Flocken, regiodirecteur Noord-Amerika van het IFAW. “We hopen dat mensen die tijdens de feestdagen en daarna een hondje willen toevoegen aan hun familie, niet het slachtoffer worden van de bedrieglijke praktijken van puppyhandelaren op internet. In plaats daarvan zouden ze een vuist moeten maken tegen de online handel door altijd een dier te adopteren uit een asiel, van een betrouwbare lokale fokker of een opvang.”

De exploitatie van dieren via internet blijft niet beperkt tot honden en andere huisdieren. Sinds 2004 voert het IFAW een aantal onderzoeken uit op het gebied van internethandel in dieren. Het rapport ‘Killing with Keystrokes’ overtuigde eBay ervan om een verbod in te stellen op advertenties voor ivoor.

IFAW onderzoeken op het gebied van online handel 2004-2012

2004: Elephants on the High Street: een onderzoek naar ivoorhandel in het Verenigd Koninkrijk legde de grote hoeveelheden illegaal verkocht ivoor vast, die zonder wet- of regelgeving op internet verkocht worden.

2005: Caught in the Web: Dit onderzoek vond ruim 9000 wilde dieren en producten van dieren die te koop werden aangeboden in slechts één week. Het onderzoek  onderzocht alleen Engelstalige sites en focuste slechts op 5 categorieën van bedreigde soorten.

2006: Dutch Animal Trade Survey 2006: Caught in the Web focuste op de legale en illegale verkoop van dieren op private en zakelijke Nederlandstalige websites. In slechts een maand tijd werden 150 sites gevonden waar gehandeld werd in producten gemaakt van bedreigde dieren.

2007: Het follow-up rapport Bidding for Extinction onthulde een levendige handel in ivoor op de sites van eBay. Een onderzoek van een week leverde 2.275 ivoren voorwerpen op, die op  acht nationale eBay-sites (Verenigd Koninkrijk, Australië, China, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten) werden aangeboden.

2008: Het IFAW startte het grootste onderzoek in haar geschiedenis om een beeld te krijgen van de omvang van de online handel in bedreigde dieren. Het uiteindelijke rapport, Killing with Keystrokes, presenteerde een aantal verbazingwekkend feiten. Tijdens een onderzoek van zes weken, vond het IFAW ruim 7000 dieren en producten van dieren die te koop werden aangeboden via internet. Deze producten hadden een waarde van ruim $30 miljoen dollar.

2011: Het onderzoek werd gevolgd door Killing with Keystrokes 2.0: een onderzoek naar de online ivoorhandel in Europa. Dit duurde twee weken en besloeg websites in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Spanje. Het onderzoek toonde een levendige handel aan, ruim 660 voorwerpen werden gevonden met een waarde van € 650.000.

 

Post a comment

Mediacontact

Cynthia Carson (IFAW, DC)
Contact phone:
+1 202-210-3094
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Erica Martin, Hoofd Communicatie
Hoofd Communicatie
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Sonja Van Tichelen
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Projectleider Global Wildlife Cybercrime, IFAW UK
Projectleider Global Wildlife Cybercrime, IFAW UK