Nieuwe iPhone app helpt om bedreigde walvis te beschermen

Schermprint van de app
donderdag, 5 april, 2012

Een nieuwe app voor de iPad en iPhone combineert wetenschap en technologie om bedreigde Noord-Atlantische walvissen, Noordkapers, te redden. De app doet dit door middel van het verminderen van botsingen tussen walvissen en grote schepen die langs de oostkust van Noord Amerika varen. De gratis ‘Walvis Alert’ app is het resultaat van de inspanning van een breed netwerk dat bestaat uit de overheid, universiteiten, de particuliere sector en het IFAW (www.ifaw.org).

De Walvis Alert biedt zeelieden en anderen op eenvoudige wijze informatie aan om walvissen te lokaliseren. Deze informatie wordt weergegeven door middel van een nautische kaart. De app verbindt de brug van een schip aan de meest recente gegevens over de locaties van walvissen en informeert gebruikers wanneer hun schepen richting de gebieden varen waar Noordkapers zich bevinden.

‘Schepen raken bedreigde walvissen en doden hen. Gelukkig kunnen wij ze nu redden. Met deze nieuwe iPhone app kunnen walvissen en schepen van elkaar worden gehouden. Het geeft walvissen een kans om te overleven’, aldus Rikkert Reijnen, campaigner van het IFAW in Nederland. ‘Stel je eens een wereld voor waar bedreigde walvissen iPads en iPhones gebruiken om een kapitein te waarschuwen dat ze in de buurt zijn. Dit is nu verwezenlijkt. Het IFAW is erg trots om deel uit te maken van het team dat er voor heeft gezorgd dat deze droom werkelijkheid is”.

Een belangrijke eigenschap van Walvis Alert is een display die akoestische boeien, die de geluiden van Noordkapers ontvangen, koppelt aan een iPad/iPhone, die kan worden geplaatst op de brug van een schip. Een kapitein die in en rond het beschermde Stellwagen Bank reservaat vaart, wordt zich hierdoor bewust van de locaties waar walvissen zich bevinden.

Bekijk hier een voorbeeldfilmpje van de app: http://www.youtube.com/watch?v=NrUpuhfeWWA&feature=youtu.be

De koppeling naar het netwerk van de akoestische boeien is echter maar één van de eigenschappen van de Walvis Alert. De app maakt gebruik van GPS, AIS, het internet, en digitale zeekaarttechnologieën om zeevarenden te waarschuwen voor de beschermmaatregelen die het NOAA (North Oceanic and Atmospheric Administration, een Amerikaans wetenschappelijk agentschap) heeft geïmplementeerd voor de Noordkapers.

Noordkapers leven langs de oostkust van Noord-Amerika, van Newfoundland tot Florida. De Noordkaper is een van ‘s werelds grootste zeldzaamste dier en wordt bedreigd met uitsterven. Er leven zelfs nog maar zo weinig van deze walvissen - ongeveer 450- dat wetenschappers bijna elk individueel dier hebben geïdentificeerd en een naam hebben gegeven. Botsingen met schepen is een belangrijke doodsoorzaak voor walvissen.

De Walvis Alert App is gratis verkrijgbaar bij de App Store op de iPhone en iPad of op www.itunes.com/appstore. De app is ontwikkeld door een samenwerking tussen de zeevaart, het IFAW en wetenschappelijke groepen, onder leiding van wetenschappers van de NOAA’s Stellwagen Bank Nationaal Maritiem reservaat. Veel organisaties en onderzoeksinstituten hebben aan de ontwikkeling van de app meegewerkt.

Meer informatie over de Walvis Alert app en de groepen die mee hebben geholpen aan de ontwikkeling hiervan, kan worden gevonden op: www.stellwagen.noaa.gov/protect/whalealert.html

 

Post a comment

Mediacontact

Yvette Brook
Contact phone:
+31 6 28835000
Contact email:
Rikkert Reijnen
Contact phone:
+31 6 24580029
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming