Is Nieuw Zeeland een nieuwe bestemming binnen de illegale ivoorhandel?

Er zijn mensen die denken dat de illegale ivoorhandel iets is dat zich ver weg, ergens in Afrika en Azië afspeelt. Maar het nieuws over een recente inval in Auckland, Nieuw Zeeland, bewijst eens te meer dat deze wrede handel een wereldwijd fenomeen is.

Na de onderschepping van twee pakketten in het postdistributiecentrum van Auckland, werden op een adres in Auckland vijfentwintig vermoedelijk uit ivoor vervaardigde voorwerpen en het schild van een karetschildpad in beslag genomen. Forensisch onderzoek wees uit dat de pakketten inderdaad bewerkte slagtanden van Afrikaanse olifanten bevatten. Ze waren vanuit Portugal en Engeland verstuurd.

De Nieuw Zeelandse Wildlife Enforcement Group (WEG), een door meerdere instanties vertegenwoordigd handhavingsteam, verdient een groot compliment voor deze succesvolle onderschepping. Het team werkte samen met zijn equivalent in het Verenigd Koninkrijk om het spoor van de smokkelaars te volgen. Dit soort grensoverschrijdende samenwerking is precies wat er nodig is om de wereldwijde illegale ivoorhandel in al zijn complexiteit te kunnen bestrijden.

Zoals mijn collega Adrian al uitlegde in eerdere berichtgeving, ontwikkelt 2011 zich tot een zwart jaar, waarin tot nu toe bij grootschalige vangsten al bijna 5.000 olifantenslagtanden in beslag zijn genomen. De onderschepte waar vormt uiteraard slechts het topje van de ijsberg van de illegale handel en van het aantal olifanten dat op brute wijze wordt omgebracht voor geen ander doel dan ijdelheid en een hang naar statussymbolen.

En daarom vraagt deze schandalige handel een internationale aanpak. Het IFAW vraagt mensen over de hele wereld, inclusief onze donateurs hier in Oceanië, zich aan te sluiten bij onze olifantenmars en zo onze wereldleiders een duidelijke boodschap te geven dat de illegale ivoorhandel moet stoppen.

Uiteraard is het ook belangrijk om de wereldwijde houding ten opzichte van ivoor te veranderen. Daarom richten we ons in de IFAW Animal Action Week ook op jonge mensen, met steun van Hollywoodacteur en natuurbeschermer Leonardo DiCaprio, om aandacht te vragen voor de moeilijke situatie van de olifant. Speciaal voor kinderen zijn er veel leuke activiteiten en is er educatief materiaal beschikbaar, zodat ook zij meer te weten kunnen komen over olifanten en wat ze kunnen doen om hen te helpen beschermen.

– MC 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie