NGO en Interpol geven strijd tegen illegale handel nieuwe impuls dankzij samenwerking

In bovenstaande video: president-directeur van het IFAW Azzedine Downes in gesprek met Interpol, op het Interpolhoofdkantoor in Lyon, Frankrijk.

Het IFAW heeft gisteren in Lyon haar langdurige relatie met Interpol verstevigd door de ondertekening van een Memorandum van Overeenstemming (MvO) op het internationale hoofdkantoor van Interpol in Frankrijk. Het is de allereerste keer dat het Interpolprogramma Milieucriminaliteit een MvO sluit met een non-gouvernementele organisatie.

In het MvO is een samenwerkingsverband vastgelegd voor de bestrijding van internationale natuurcriminaliteit, in het bijzonder tegen mensen die zich bezighouden met het doden van olifanten, neushoorns en tijgers en het smokkelen van hun lichaamsdelen.

De internationale schaal waarop de smokkel van wilde dieren plaatsvindt, maakt betrokkenheid van een organisatie als Interpol van cruciaal belang. Via haar internationale netwerk kan deze organisatie handhavingsoperaties uitvoeren in landen van herkomst, doorvoerlanden en de landen waar zich de eindgebruikers bevinden. En dat sluit naadloos aan op onze eigen strategie ter bestrijding van natuurcriminaliteit.

president-directeur van het IFAW Azzedine Downes in gesprek met Interpol, op het Interpolhoofdkantoor in Lyon, Frankrijk.

Sinds 2006 zijn de trainingen ter preventie van de smokkel van wilde dieren van het IFAW bijgewoond door zo’n 1.745 deelnemers aan 59 praktijkgerichte workshops in zo’n 36 landen. Veel van deze trainingen werden in samenwerking met Interpol georganiseerd.

In maart en april 2012 bood het IFAW financiële steun aan de Interpol-operatie WORTHY, die in 14 Afrikaanse landen werd uitgevoerd. Veel van de betrokken wetshandhavers uit die landen namen al deel aan workshops, die we eerder verzorgden als toerusting voor de strijd tegen de illegale handel in olifantenivoor en neushoornhoorn. Naar aanleiding van deze operatie verrichtte Interpol 214 arrestaties en werden in totaal 2 ton illegaal ivoor, 20 kilo neushoornhoorn en 30 illegale vuurwapens in beslag genomen.

Operatie WORTHY is slechts één stap in de langetermijnvisie en -planning van het IFAW en Interpol voor het beperken van de smokkel van ivoor en neushoornhoorn in Afrika en daar buiten.

Nu het vertrouwen dat in de loop der jaren tussen het IFAW en Interpol is opgebouwd formeel is bekrachtigd, kunnen we nog nauwer gaan samenwerken en onze plannen voor de toekomst nog beter onderling afstemmen.

Het partnerschap is bovendien een voorbeeld dat door andere NGO’s kan worden gevolgd. Er is geen regering of NGO die groot genoeg is, of over voldoende middelen beschikt, om in zijn eentje de smokkel van wilde dieren te stoppen. Door onze krachten te bundelen, is een veel effectievere bescherming van dieren mogelijk.

--AD

Ga voor meer informatie over onze samenwerking met Interpol naar onze speciale pagina over dit onderwerp.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Olifantendeskundige voor het IFAW
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië