Na een pijnlijk verlies, rapen de verdedigers van de ijsbeer de moed weer bijeen voor de komende strijd

De VS en Rusland slaagden er niet de commerciële handel in ijsbeerhuiden te stoppenOp donderdag 7 maart in Bangkok, Thailand, werd een dieptepunt bereikt op het gebied van dierenwelzijn toen 42 landen besloten om de bedreigde ijsbeer geen extra bescherming te bieden tegen overexploitatie door Canadese jagers.

De overheden van de Verenigde Staten en Rusland deden een dappere poging om het nutteloze doden van ijsberen voor de commerciële handel te stoppen. Jammer genoeg slaagden ze hier niet in tijdens de 16e Conferentie van Partijen van CITES.

Ondanks dit pijnlijke verlies, wat niet ongedaan kan worden gemaakt tot de volgende CITES-conferentie over drie jaar, kwamen er ook positieve ontwikkelingen voort uit de puinhoop.

Bijvoorbeeld:

  • Rusland en de Verenigde Staten vormden een sterk front voor de ijsbeer en werkten samen aan het voorstel van de VS om de ijsbeer beter te beschermen tegen de commerciële handel. Dit zou de weg kunnen vrijmaken voor samenwerkingen om andere diersoorten zoals de walrus, walvis en zalm te beschermen en toekomstige voorstellen om de ijsbeer te redden.
  • De meerderheid van de EU-landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Polen, Tsjechië en Hongarije waren bereid voor het voorstel te stemmen. Uiteindelijk onthielden deze landen, als onderdeel van de EU, zich van stemming.
  • Tijdens de stemming werd er een voorstel gedaan om in de EU een importverbod in te stellen op ijsbeerproducten die afkomstig zijn van ijsberen uit ernstig bedreigde populaties,
  • Rusland, dat eerst tegen betere bescherming was, is nu erg enthousiast over het behoud van de ijsbeer. Het land is van plan om de ijsbeer-conferentie in Moskou komende november naar een hoger niveau te tillen door beleidsmakers, non profit organisaties, filantropen en de top van ’s werelds ijsbeerdeskundigen uit te nodigen.
  • In een reactie op de  onsuccesvolle stemming, deelde Rusland (een van ’s werelds grootverbruikers qua ijsbeerhuiden) mede dat het land kijkt naar een importverbod op alle ijsbeerproducten.

Bovendien verlieten de Verenigde Staten de conferentie met nieuwe moed om een strategie te bedenken om de ijsbeer wel op Lijst 1 te krijgen tijdens de volgende conferentie, over drie jaar in Zuid-Afrika.

Hopelijk is de wereld tegen die tijd bij zinnen gekomen en zal er gestemd worden ten gunste van de ijsbeer en zullen er niet nog eens drie jaar voorbij gaan waarin honderden van deze iconische, maar ernstig bedreigde, dieren voor niets worden gedood

--JF

Kijk hier voor meer informatie over CITES.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie