Mijlpaal voor tijgers vindt oorsprong in hotellobby in St. Petersburg, Rusland

De auteur overhandigt veldkits voor antistroperspatrouilles aan Karma Dukpa (links), algemeen directeur DoFPS (Departement Bossen en Parkdiensten), MoAF (Ministerie van Landbouw en Bos), Bhutan. Foto - Radhika BhagatWat in november 2010 begon als een rustig gesprek in de lobby van een hotel tijdens de internationale Tijgertop in het Russische St. Petersburg, resulteerde vandaag in de ondertekening van een overeenkomst met de regering van Bhutan. Met de overeenkomst wordt nog eens onderstreept hoe dringend de tijgers van Bhutan bescherming nodig hebben. De ondertekening is een belangrijke mijlpaal die van groot belang is voor de toekomst.

Toen ik vorig jaar in de lobby van ons hotel in St. Petersburg zat, werd mijn aandacht getrokken door een delegatie op de bank tegenover mij. Er was één man bij die me extra opviel. 

Hij uitte zijn verontwaardiging over het feit dat de internationale donorgemeenschap nauwelijks bereid was geld op tafel te leggen om het gestelde doel – een verdubbeling van het aantal wilde tijgers tegen 2022 – daadwerkelijk mogelijk te maken. 

Eén opmerking van hem bleef me bij. 

Hij zei: "De Wereldbank wil ons geld lenen om de tijger te redden, maar het probleem is dat tijgers niet weten hoe ze die leningen terug moeten betalen."  Ik schoot in de lach en vroeg hem wie hij was en wat hij in Bhutan deed.

Hij vertelde me dat hij zelf niet zo belangrijk was, dat hij directeur van een kleine NGO was die aandacht vraagt voor natuurbescherming in Bhutan en dat hij graag zo nu en dan de mensen eens flink wakker schudt.

Het was absoluut plezierig om naar deze man te luisteren, maar het was me niet helemaal duidelijk hoe hij binnen de delegatie paste en wie hij precies was. Hij vertelde over dingen die hij had meegemaakt en de problemen die in Bhutan spelen. Hij was duidelijk erg betrokken op het welzijn van dieren en dat van tijgers in het bijzonder, en tussen de ministeriële vergaderingen door brachten we een aantal uren samen door. 

Ik was erg onder de indruk van het vuur waarmee de delegatie van Bhutan deelnam aan de top. Het IFAW is vervolgens, samen met de Bhutanese autoriteiten, bescheiden plannen gaan ontwikkelen voor de financiering van trainingen aan rangers, die de nationale parken van het land moeten beschermen tegen stropers.

Sindsdien heeft het IFAW kennis uitgewisseld met Bhutanese collega’s van het opvangcentrum voor wilde dieren in Thimpu, trainingen verzorgd op het gebied van de bestrijding van dierensmokkel, en op tien scholen in Bhutan docenten betrokken bij ons Animal Action lesprogramma.

We hebben niet afgewacht tot er een formele overeenkomst was getekend, maar zijn samen aan de slag gegaan om in Bhutan praktische resultaten te boeken. 

Momenteel vindt er een officiële telling van het aantal tijgers plaats en de eerste resultaten wijzen erop dat tijgers in Bhutan een kans maken het te redden. En dat is uiteindelijk ook het doel. 

Het doel van deze tweede reis naar Bhutan was de ondertekening van het document waarmee de onderlinge samenwerking tussen het IFAW en de regering van Bhutan - én onze gezamenlijke doelstelling om tijgers in het wild te beschermen - zwart op wit werd gezet. 

Zoals in de meeste landen moest ook hier het nodige papierwerk worden afgehandeld voordat de overeenkomst kon worden goedgekeurd. Pas nadat zelfs de premier zich over het stuk had gebogen, werd groen licht gegeven voor de ondertekening. 

In elke fase konden Bhutanese functionarissen erop wijzen dat het IFAW al ter plaatse was en het nodige werk verzette:een rechtstreeks gevolg van de gesprekken en afspraken die waren gemaakt op die bank in een hotellobby in St. Petersburg.

En wat betreft die meneer die mij vertelde dat hij de mensen graag wakker schudt: hij was ook bij de ondertekening aanwezig en droeg een rode sjerp en het ceremoniële zwaard van een minister. 

Hij bleek niemand minder te zijn dan Dasho Paljor Jigme Dorji, grondlegger van de Royal Society for Protection of Nature in Bhutan, voormalig ambassadeur van de Verenigde Naties, voormalig president van het Hooggerechtshof van Bhutan en… de neef van de koning van Bhutan. 

Maar wij mogen hem gewoon Benji noemen.

--AD

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Projectleider Global Wildlife Cybercrime, IFAW UK
Projectleider Global Wildlife Cybercrime, IFAW UK
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie