Met het aanbreken van het overstromingsseizoen in India, bereiden rehabilitatiemedewerkers zich voor om de dieren te helpen

Een medewerker van IFAW-WTI hangt spandoeken opToen ik vanochtend vroeg wakker werd en het nieuws op televisie zag, met beelden van een olifant die met haar kalfje op een zandbank was gestrand, kwam er een zwaar gevoel over me.

Bij de hoogtepunten van het nieuws was te zien hoe in een afgelegen deel van de oostelijke staat Assam in het noordoosten van India een gestrande olifant en haar kalfje op een klein stukje droog land omringd werden door woest kolkend overstromingswater.

In Assam zijn de jaarlijkse overstromingen begonnen. Vandaag nam de overstroming in noordelijk Assam grimmige vormen aan, toen het waterpeil van de rivier Brahmaputra en zijn zijrivieren tot boven het risiconiveau steeg en enorme gebieden in de staat onder water zetten. Verwacht wordt dat de overstromingen binnen 24 uur het Kaziranga National Park zullen bereiken

Het nieuws raakte me. Ik maakte me zorgen om de dieren in Kaziranga, over wat er zou gebeuren als deze enorme overstroming in de komende 24 uur het park zou bereiken.

In afwachting van de overstroming (die min of meer jaarlijks plaatsvindt) is iedereen bij het CWRC in opperste staat van paraatheid, klaar om tijdens deze moesson de wilde dieren te redden die het slachtoffer dreigen te worden van het water. We zijn al met de voorbereidingen begonnen en hebben onder meer het publiek geïnformeerd over wat mensen wel en juist niet moeten doen in noodsituaties met wilde dieren.

 In de risicogebieden zijn in de dorpen langs de rand van het park spandoeken opgehangen met contactinformatie van het opvangcentrum en de boswachterscentra van alle deelgebieden van Kaziranga.

Nunai wil spelen met verzorger Raju. Foto: Reetika Mheshwari

Er is een inventarisatie gemaakt van kwetsbare gebieden waar het risico bestaat dat wilde dieren op de vlucht door de dorpen trekken, zodat mensen kunnen worden gewaarschuwd. Deze week start het team van het CWRC met voorlichtingsbijeenkomsten voor dorpelingen in het gebied.

Vier goed uitgeruste Mobiele Veterinaire Service-eenheden – bestaand uit een voertuig met medicijnen en een medische uitrusting aan boord en een dierenarts gespecialiseerd in wilde dieren – staan paraat om bij noodsituaties in en om het park in actie te komen.

 Terwijl de dierenartsen van het centrum druk zijn met de voorbereiding op de overstroming, hebben de dierenverzorgers het druk met hun dagelijkse taken. Zij nemen de olifantenkalfjes die in het centrum worden opgevangen mee op hun dagelijkse wandelingen door het bos. Gisteren zag dierenarts Reetika Maheshwari van het centrum hoe deze olifantenkalfjes genoten van het moessonwater.

-- SB

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie