Ivoorvernietiging België heeft impact op rest van Europa

President-directeur van het IFAW Azzedine Downes spreekt tijdens de ivoorvernietiging in België

Wereldwijd wordt de strijd tegen de illegale ivoorhandel steeds effectiever. Recent heeft ook de Belgische overheid gehoor heeft gegeven aan onze oproep om de aanwezige voorraden te vernietigen. Dit soort indrukwekkende en collectieve acties zullen de wereld doen inzien dat olifanten ten dode zijn opgeschreven, tenzij er een eind komt aan de ivoorhandel.

Met deze actie treedt België in de voetsporen van landen die al eerder voorraden ivoor vernietigden. Zo’n ‘ivory crush’ blijkt een effectieve strategie te zijn om het gevaar van de ivoorhandel voor de internationale veiligheid voor het voetlicht te brengen. Vorig najaar voerde ik in Denver, Colorado, namens het IFAW het woord tijdens de historische vernietiging van de complete voorraad ivoor die in de loop der jaren door de Amerikaanse Fish and Wildlife Department in beslag was genomen. Maanden later waren vertegenwoordigers van het IFAW getuige van de vernietiging van zes ton ivoor door de Chinese overheid.

De Verenigde Staten spelen een belangrijke rol bij het opstellen van beleid en regelgeving rond internationale wildlife crime en het uitoefenen van controle op de naleving. Er was dan ook reikhalzend uitgekeken naar de dag dat ook in dat land een vergruizing zou plaatsvinden. De actie had bovendien een sneeuwbaleffect: landen als China en Frankrijk volgden binnen enkele maanden en het IFAW zelf organiseerde een ivoorvernietiging in Londen tijdens de Natuurtop, met prominente deelname van premier Cameron en de Koninklijke familie. Het laatste nieuws is dat ook Hong Kong heeft aangekondigd zijn enorme voorraad in etappes te gaan verbranden.

De vernietigingsactie door China was een echte mijlpaal, omdat in geen enkel land méér mensen wonen dan in China en de groeiende middenklasse een gretig afnemer van wildlifeproducten is, waarbij vooral ivoor populair is. Dat Hong Kong nu dit voorbeeld volgt, is van grote betekenis omdat het een belangrijk doorvoerland is. Aziatische en Afrikaanse landen als de Filippijnen, Kenia en Gabon, die al jaren eerder hun voorraden verbrandden of vergruisden, zijn zowel landen van herkomst als doorvoerlanden.

En nu vernietigt ook dit kleine Europese land 1,5 ton ivoor. Dat is een deel van de voorraad die over een periode van 25 jaar door de douane in beslag is genomen. Na 1989, toen de import van ivoor vanuit Afrika naar de Europese Unie verboden werd, werden nog enkele grotere partijen onderschept. Maar sindsdien werden van particulieren alleen nog kleine hoeveelheden ivoor op luchthavens onderschept, met tussendoor nog wat grotere partijen van zwarthandelaars. Die partijen werden door de douane tijdens routinecontroles in beslag genomen in Zaventem, Zeebrugge, Antwerpen, Luik-Bierset en Charleroi.

Waarom is het nu zo belangrijk dat de Belgische regering ivoor vernietigt?

Omdat het hoofdkantoor van de Europese Unie in Brussel staat, zal deze ivoorvernietiging in heel Europa aandacht trekken. Ambassadeurs van verschillende Europese en Afrikaanse landen zullen samen met mij aanwezig zijn om één dag voordat de EU zich over nieuwe maatregelen tegen de illegale handel in wilde dieren gaat buigen, een verklaring af te leggen. Wij beseffen maar al te goed het belang van het feit, dat de vernietiging in de achtertuin van deze belangrijke politieke en economische instelling plaatsvindt.

We hebben dit evenement georganiseerd in samenwerking met de Belgische vicepremier Laurette Onkelinx en het ministerie van Volksgezondheid, Veiligheid en Leefmilieu. De Belgische regering beseft waarom deze actie zo belangrijk is, ongeacht de omvang van de partij ivoor.

Wij stemmen daarmee in.

Deze actie geeft onze strijd een nieuwe impuls. Het IFAW doet een beroep op andere landen, welk land het ook is en hoe groot of klein die voorraad ook is, om ook deze lijn te volgen, met als inzet de redding van olifanten.

-- AD

Kijk voor meer informatie over ons werk om een einde te maken aan de illegale handel in ivoor, op onze pagina hierover.

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie