Internationale Gerechtshof behandelt zaak over Japanse walvisvaart

Helaas kan het nog lang duren voordat het Internationale Gerechtshof een uitspraak doet.

 

 

 

 

 

 

 

Over twee weken zal er iets uitzonderlijks gebeuren bij het Internationale  Gerechtshof  in Den Haag.

Het Gerechtshof , dat een breed scala aan zaken behandelt, zal nu onbekende wateren betreden met de behandeling van de zaak van Australië tegen Japan inzake de walvisvaart in Antarctica, de eerste zaak ooit waarin natuurbehoud een rol speelt.

Australië spande de rechtszaak al aan in 2010 en hoewel 3 jaar voor ons erg lang lijkt, is het in feite opmerkelijk snel volgens de normen van het Internationale Gerechtshof!

Maar de zaak speelt al  veel lange. Ik herinner me dat, toen ik in 2005 bij het ​​IFAW  kwam werken,  Japan net haar plannen had onthuld om meer walvissen te gaan doden in de Zuidelijke Oceaan.

De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) bleek niet in staat om het probleem van de zogenaamde 'wetenschappelijke' walvisvangst aan te pakken ondanks het wereldwijde verbod op de commerciële walvisvangst en de verklaring van de wateren rond Antarctica als een walvisreservaat. Het IFAW spoorde andere landen aan om deze kwestie buiten de IWC ook aanhangig te maken.

We onderzochten de mogelijkheid om de Japanse wetenschappelijke walvisvangst via  internationaal recht aan te vechten. Als gevolg hiervan, heeft het IFAW een reeks juridische commissies bijeengebracht waaronder enkele van 's werelds beste internationale advocaten en juridische experts, om de opties te beoordelen.

Gedurende een aantal jaar hebben deze juristen consequent aangetoond dat de Japanse wetenschappelijke walvisvangst ‘onrechtmatig’ is volgens het internationale recht.  Waar we nu op vertrouwen en op hopen is dat het Internationaal Gerechtshof hetzelfde oordeel zal vellen.

Helaas kan het nog lange tijd duren voordat er een uitspraak komt van het Hof – waarschijnlijk niet voordat Japan aan het eind van het jaar weer opnieuw uitvaart om walvissen te vangen in Antarctica.

Maar wanneer de hoorzittingen op 26 juni bij het Hof beginnen,  kunnen we van één ding zeker zijn :  de leugen van de ‘wetenschappelijke walvisvangst’  zal voor iedereen zichtbaar worden.

Omdat dit de eerste milieuzaak is voor het Internationale Gerechtshof,  zal de beslissing van het Hof van belang zijn voor toekomstige naleving van alle multilaterale milieu-overeenkomsten, niet alleen die met betrekking tot wetenschappelijke walvisvangst.

Elke nieuwe jachtseizoen breekt er internationaal protest uit vanuit de hele wereld. De ernst van deze situatie verklaart waarom Australië de beslissing nam om Japan voor het Gerechtshof te slepen; een serieuze stap.

De walvisjacht is een wrede en verouderde praktijk die geen wetenschap van waarde produceert en onaanvaardbaar is in de 21e eeuw.

Japan zou moeten voorkomen dat ze wereldwijd in verlegenheid worden gebracht door onmiddellijk te stoppen met hun walvisjacht in Antarctica.

 --MC

Voor meer informatie over onze inspanningen tegen de commerciële walvisjacht kijkt u op deze pagina.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime