IFAW te gast op Natuurfestival in Bex, Zwitserland

De auteur in gesprek met bezoekers van het festival.

Onlangs was het IFAW een weekend lang te gast op het festival ‘Images de Nature’ in het Zwitserse Bex, dat geheel in het teken stond van het belang van natuurbescherming.

Onder de aanwezigen waren beroemde fotografen als Tony Crocetta en Eric Dragesco. Bij alle interviews en getoonde foto’s en films op het festival stond steeds één thema centraal: de schoonheid én de kwetsbaarheid van de natuur. Een thema dat in de verschillende beelden prachtig naar voren kwam en dat nog extra werd onderstreept door de aanwezigheid van het IFAW, dat alle bezoekers dringend opriep hun steentje bij te dragen.

Tijdens het festival verzorgde het IFAW workshops voor scholieren, waarbij gebruik werd gemaakt van het lesmateriaal behorend bij ons meest recente Animal Action Programma, dat als centraal thema olifanten heeft.

Meer dan 100 leerlingen maakten op deze manier kennis met ons werk voor olifanten, en toonden veel belangstelling voor de problemen die spelen rondom olifanten en de ivoorhandel.

Ze bekeken onze documentaire Olifanten, om nooit te vergeten, die hen liet lachen om de capriolen van jonge olifantjes, maar ook aan het denken zette over de gevaren die deze dieren bedreigen, zoals stropersbendes die het op hun slagtanden hebben voorzien.

De afsluitende boodschap van de documentaire was dat ieder van ons een cruciale bijdrage kan leveren aan het behoud van deze indrukwekkende diersoort. Een boodschap die de leerlingen heeft doordrongen van de urgentie van de problemen en hen heeft gemotiveerd om zelf iets te doen.

Na de workshop werd ik door verschillende leerlingen aangesproken, en allemaal namen ze informatiemateriaal mee naar huis. Zo wordt onze boodschap verder verspreid, en krijgt het IFAW er hopelijk ook weer nieuwe, jonge ambassadeurs bij.

De kinderen waren verrast door de grote schaal waarop ivoorproducten online worden aangeboden. En gewapend met die kennis kunnen ze voortaan zelf ook verschil maken: door verdachte ivoorproducten die zij op internet zien, te melden.  

Verder gaf het IFAW nog een algemene presentatie over onze missie, campagnes en wijze van aanpak. Speciaal hiervoor was onze eigen ambassadeur van het Animal Action Educatieprogramma, Olivia Mokiejewski, naar Zwitserland gekomen, om ons algehele verhaal aan te vullen met een persoonlijk verslag over haar werk voor het IFAW.

Vervolgens werd de vorig jaar op France 2 uitgezonden documentaire van Jean-Sébastien Desbordes en Alexandre Paré vertoond, die tijdens een missie van het IFAW in Boubandjida werd gefilmd.

In deze documentaire is ook onze directeur Frankrijk en Franstalig Afrika, Celine Sissler-Bienvenu, te zien die verslag doet van de gruwelijke afslachting van 650 olifanten in Boubandjida National Park in het noorden van Kameroen.

De beelden, getoond op een enorm scherm van zes bij vier meter voor 600 toeschouwers, vormden een indrukwekkende getuigenis van het grote probleem dat stropers voor olifanten vormen.

Na de vertoning werd ik door veel mensen aangesproken die hun afschuw over de situatie uitspraken en ons bedankten voor het werk dat we doen.

De stand die ik samen met een aantal collega’s bemande, trok met posters en de vertoning van Olifanten, om nooit te vergeten op de achtergrond, een geïnteresseerd publiek van alle leeftijden.

Vooral het gruwelijke beeld van een door stropers achtergelaten olifantenkarkas leidde tot veel discussie onder de bezoekers. Hoewel in de stand informatiemateriaal aanwezig was over een groot aantal van onze projecten, lag de nadruk op olifanten en ivoorstropers.

Veel mensen waren geschokt door de omvang van het probleem en wilden graag weten wat zij konden doen om dit te helpen bestrijden. Verschillende bezoekers dachten dat zij als Europeaan maar weinig konden bijdragen, aangezien de belangrijkste markten zich in China bevinden. Dit leidde tot veel discussie over ons werk binnen Europa, zoals onze Denk goed na-campagne, en onze projecten en ons kantoor in China, dat tot groot genoegen van het publiek een belangrijk deel vormt van ons werk.

Ook de afbeeldingen die we gebruiken in onze campagnes Denk goed na en Blijven er straks alleen woorden over? oogstten lof – bezoekers omschreven ze als treffende beelden met een krachtige boodschap. Na onze presentatie, waarin aandacht werd besteed aan ons Animal Action Programma, werd ik door veel docenten benaderd, die graag onze lespakketten op hun eigen school wilden gaan gebruiken.

Alles bij elkaar was deze eerste editie van ‘Images de Nature’ een bijzonder positieve ervaring voor het IFAW, die ons de gelegenheid bood onze boodschap onder jong en oud te verspreiden.

We hopen dan ook nog vele jaren bij dit evenement aanwezig te kunnen zijn.

Mijn hartelijke dank gaat uit naar de organisatie van ‘Images de Nature‘, en in het bijzonder naar de heer Jacques Tournel, voor het warme welkom en zijn oprechte betrokkenheid bij ons werk.

Speciale dank ben ik eveneens verschuldigd aan Sylvia Ange en Marine Drouilly voor hun hulp in onze stand.   

--MC

Meer informatie over onze educatieve projecten is te vinden op onze speciale internetpagina’s over Animal Action Week.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie