Het regent in Kaapstad, maar voor één zwerfhond in Khayelitsha schijnt de zon

Het fortuinlijke zwerfhondje.Vanochtend op de snelweg, onderweg naar de Mdzananda Dierenkliniek van het Honden- en kattenproject van het IFAW, dwaalt mijn blik af naar het Helderberg-gebergte in de verte.

De lucht ziet er dreigend uit; er is vast en zeker meer regen op komst.

Als ik Khayelitsha nader, zie ik echter blauwe lucht en het voelt goed om het project na een aantal weken afwezigheid weer te bezoeken.

De vaste gasten van het project komen aanrennen om me te begroeten als ik door het hek het terrein op rijd: honden Ruby, AJ en Liquorice begroeten me allemaal op hun eigen manier. De meesten willen over hun buik worden geaaid, Liquorice duwt zijn kop tegen mijn hand en geeft brutale beetjes als ik niet snel genoeg reageer. Liquorice is de vaste bloeddonor van het project, en heeft vorige week nog het leven gered van een andere hond, die een bloedtransfusie nodig had.

Dierenarts Gemma Driscoll vertelt hoe druk het de afgelopen twee weken in de kliniek is geweest. En ze is ervan overtuigd dat de nieuwe borden die pasgeleden geplaatst zijn, zeker een rol hebben gespeeld in de recente toename van het aantal consulten en opnames.

De operatieafdeling is vol en de assistenten lopen af en aan om patiënten voor te bereiden op sterilisaties en castraties, en om toezicht te houden op hun herstel.

Twee medewerkers van de kliniek met het fortuinlijke zwerfhondje.

Na enige tijd in de spreekkamer te hebben doorgebracht met Maria Limani, één van de vertrouwde assistenten van het project, valt ons een jonge man op die moeite heeft om een kleine, sterk vermagerde puppy mee te krijgen.

We lopen naar hem toe en Maria zegt hem in het Xhosa dat hij het hondje moet oppakken, omdat het dier duidelijk angstig is en onzeker is over waar hij mee naartoe wordt genomen.

De man loopt de spreekkamer in en vertelt ons dat hij het zwerfhondje op straat bij hem in de buurt heeft gevonden, en dat hij zelf niet voor een hond kan zorgen.

Dat betekent dat het zwerfhondje via het honden- en kattenproject wordt opgevangen, en Maria vaccineert en ontwormt hem en geeft hem een vlooienbehandeling. En de hele tijd blijft de patiënt braaf op de behandeltafel liggen.

Voorzichtig maakt ze zijn oogjes schoon en zet ze hem op de grond. Dan schept ze uit een blik wat hondenvoer in een kom. Hongerig schrokt het hondje alles naar binnen.

Het regent in Kaapstad, maar in Khayelitsha schijnt vandaag absoluut de zon, zo denk ik bij mezelf. Vooral voor één hondje in het bijzonder, dat vanavond een vol buikje heeft en een warm plekje om te slapen. En morgen hopelijk een nieuw thuis…

--LCH

Reacties: 1

 
Anonymous
5 years ago

omg i love dogs

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam