Het Northern Dogs project in Canada brengt gedrag gemeenschappen in kaart

Het team van het Northern Dogs project krijgt een warm welkom van één van de dorpsbewoners.

Het Northern Dogs project keert terug deze zomer!

We hebben hard gewerkt met de gemeenschappen; we hebben data verzameld, schoolbezoeken gebracht, met kinderen gepraat en medische hulp verleend aan honden en katten, waarvan we er vele al eerder hebben gezien!

De interactieve lessen op scholen waren gericht op het voeren en verzorgen voor honden, hoe je de lichaamstaal van je hond kunt herkennen (=wat vertelt hij je?), en hoe je veilig samen kunt leven met een hond.

Bosum, een van mijn eigen honden, vergezelde me tijdens schoolbezoeken en was een geweldige sidekick. Bosum, vijf jaar geleden geboren in één van de gemeenschappen, bleek erg belangrijk tijdens de lessen en was zeker populairder dan ik!

Toen ik op schoolbezoek ging, keken teamleden Heidi, Stef, Margaret, Michelle en Heather op straat uit naar honden.

Toen we een aantal jaar geleden begonnen met dit onderzoek, wilde ik gegevens verzamelen over het totale aantal honden in elke gemeenschap, hoe ze leefden (als huisdier, of zwervend) en hoe hun conditie was.

Elk jaar verzamelden we data door alle straten van een gemeenschap te doorzoeken en elk jaar vonden we ongeveer hetzelfde aantal honden.

Het nadeel van deze aanpak is dat je niks over de honden te weten komt, behalve hun aantal, uiterlijke gezondheid en, als je dichtbij genoeg kunt komen, of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Wat je niet weet, is of je dezelfde honden ziet als vorig jaar of dat het nieuwe zijn.

Dit jaar wilde ik onderzoeken welke honden er in de gemeenschap leven, waar ze wonen, wat ze doen, waar ze heen gaan, etc.

Ik wilde zoveel mogelijk te weten komen over elke hond, zodat ik deze informatie kan combineren met gegevens die ik van dierenklinieken ontvang.

Heidi werkt veel met GIS (Global Information System), zij zal de tweedimensionale informatie die we verzamelen koppelen aan de gemeenschap en zo een 3D-plaatje creëren.

Zo krijgen we een beter beeld van de honden in elke gemeenschap.

In juni gaan we GPS-zenders bevestigen aan de halsbanden van een aantal honden in de gemeenschappen die we bezoeken, zo kunnen we zien waar ze heen gaan.

Komen ze samen op een bepaalde locatie, en is dat vlakbij een school, een vuilnisbelt of een loops vrouwtje? Hoe hangt dit samen met de klachten we ontvangen van gemeenschappen?

Deze gegevens kunnen we goed gebruiken om iedereen te informeren over veranderingen die in gang gezet moeten worden op plaatsen waar mens-hond conflicten voorkomen en om misverstanden over honden en hun gedrag recht te zetten.

--JH

Kijk voor meer informatie over ons Northern Dogs project in Canada op onze speciale pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Cora Bailey
Oprichter, Community Led Animal Welfare (CLAW)
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Nancy Barr, Hoofd Educatie
Hoofd Educatie
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Hoofd Noodhulpteam