Het IFAW steunt Donkey Sanctuary op Bonaire

De lente kon niet beter beginnen voor Donkey Sanctuary Bonaire. Van het IFAW ontvingen ze namelijk een cheque van 5000 euro! En dat geld hebben ze hard nodig.

Donkey Sanctuary Bonaire werd twintig jaar geleden opgericht door de Nederlandse Marina Melis en haar echtgenoot Ed Koopman. Samen wilden ze zieke, gewonde en verweesde ezels op Bonaire opvangen. Ze kochten een stuk land en bouwden hier voorzieningen, zoals een voederplaats. In de loop der jaren vingen Marina en Ed al veel ezels op, maar nu groeit het werk hen boven het hoofd. De opvang was gebouwd om 100 ezels te huisvesten, maar inmiddels wonen er bijna 500 ezels. De donatie van het IFAW gebruikt Donkey Sanctuary Bonaire om nieuwe voederbakken te laten maken. Deze worden van beton zodat ze niet makkelijk omgestoten worden als de ezels enthousiast op hun voer afgaan. Ook wordt het nieuwe terrein voor de voederplekken opgehoogd. We zijn blij dat we hieraan kunnen bijdragen!

Bonaire heeft een ontzettend droog en dor klimaat. ‘Wat hebben ezels daar te zoeken’, zou je denken. De ezels werden in de 17e eeuw meegebracht door de Spanjaarden als werkdieren. Toen er echter modernere voertuigen kwamen, werden de overbodige ezels aan hun lot overgelaten. Voor veel ezels is dit niet goed afgelopen. Omdat Bonaire zo droog en dor is, worden veel dieren het slachtoffer van honger en uitdroging. Ook hebben de ezels te maken met tetanus, mishandeling en verkeersongelukken.

Donkey Sanctuary Bonaire reageert op meldingen die binnenkomen over gewonde ezels. Zieke en gewonde dieren worden verzorgd in de opvang. Als de veulens en merries weer opgeknapt zijn, mogen ze de rest van hun leven door brengen op een groot terrein in een beschermde omgeving. De hengsten worden gecastreerd en weer uitgezet. Hengsten blijven namelijk, ook na een castratie, vaak agressief gedrag vertonen als er meerdere hengsten in een kudde zijn. De uitgezette hengsten worden wel scherp in de gaten gehouden.

 

Het opvangcentrum wil graag een structurele oplossing voor het ezel-probleem op het eiland. De overheid had het plan opgevat om alle ezels te vangen en te transporteren naar Haïti om ze daar in te zetten als werkdieren. Afgezien van de stress waarmee het vangen en transporteren gepaard zou gaan, zijn de ezels op Bonaire erg verwilderd en totaal niet geschikt als werkdier.

Marina en Ed hebben een nieuw plan ingediend bij de overheid. Zij zijn van plan om alle ezels te vangen en op te vangen in het opvangcentrum. Er leven op dit moment nog zo’n 150 ezels in vrijheid op het eiland, waaronder veel drachtige merries. De hengsten worden na hun castratie nog wel uitgezet, maar ze kunnen in elk geval niet meer voor nog meer kleine ezeltjes zorgen. Op dit moment is de opvang in gesprek met de overheid over deze oplossing.

De bouw van de nieuwe voederplaats is begonnen, en dankzij de donatie van het IFAW kan deze nu ook snel afgemaakt worden! We zijn blij dat we het opvangcentrum kunnen steunen en zo een beter leven kunnen creëren voor de ezels van Bonaire.

-- AvdH

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie