Herstel van Manas National Park: neushoorn waar het allemaal mee begon, krijgt een kalfje

Een feestelijke gebeurtenis in Manas national Park is een neushoornkalfje geboren. De moeder Mainao, de allereerste neushoorn die in Manas werd uitgezet in het kader van het programma om de neushoornpopulatie in het park te herstellen. Mainao, hier op de foto zwemmend met haar nieuwe kalfje, werd in 2002 gered en in 2006 overgebracht naar Manas. Het soorten-herintroductieprogramma bracht haar als eerste neushoorn naar dit als Werelderfgoed erkende park. Ze was al sinds 26 mei niet meer gezien, en ons team vermoedde al dat ze misschien zwanger was. Op 2 juni werd ze voor het eerst samen met haar pasgeboren kalf gezien.Opnieuw is er goed nieuws uit Manas National Park in Assam, India.

Mainao, de eerste neushoorn die door het IFAW en de Wildlife Trust of India (WTI) in India met de hand is grootgebracht en terug in het wild is uitgezet, is bevallen van een gezond kalf.

Het zijn dit soort succesverhalen die ons zo trots maken op ons werk, en ons extra dankbaar maken voor al die donateurs die ons steunen.

Het IFAW streeft naar praktische zorg voor individuele dieren en Mainao bewijst dat onze aanpak – neushoornweesjes opvangen en voorbereiden op een terugkeer naar het wild – ook echt werkt.

Mainao en haar gezonde kalf werden op 2 juni gezien bij het Rupahi Camp in het gebied Bhuyanpara van Manas. Mainao’s naam blijkt uitstekend gekozen. Het betekent Lakshmi in het Bodo. Lakshmi is de Hindoeïstische godin van overvloed en voorspoed.

Eerder, in 2007, werd ook al een kalfje geboren. De moeder van dit vrouwelijke kalfje was Ganga, een andere door IFAW-WTI gerehabiliteerde neushoorn die in 2007 in Manas werd vrijgelaten. Ganga werd in juni 2004 als kalf van drie maanden oud door het Assam Forest Department gered tijdens de overstromingen in Kaziranga National Park.

Mainao was de allereerste neushoorn die in Manas werd uitgezet. Haar vrijlating vormde de start van een cruciaal programma voor het herstel van de neushoornpopulatie in het park, die tijdens de burgeroorlog van de jaren tachtig en negentig werd weggevaagd.

Ze was pas enkele weken oud toen ze in juli 2002 door het Assam Forest Department werd gered bij de overstromingen in Kaziranga National Park. Ze werd overgebracht naar het IFAW Wildlife Rescue Centre in de buurt van Kaziranga.

De daaropvolgende vier jaar werd ze in het WRC met de hand grootgebracht door het IFAW-WTI team. Daarna werd ze met groot ceremonieel overgebracht naar Manas.

Bij de vrijlating van Mainao werd gekozen voor een zogenaamde “soft-release”, waarbij ze eerst werd overgebracht naar een ruime boma (een tijdelijke omheining) van zo’n 13 hectare groot in het Bansbari gebied. Binnen deze tijdelijke omheining was ze veilig voor roofdieren, en kon ze er langzaam aan wennen dat ze helemaal voor zichzelf moest gaan zorgen.

Met Mainao en Ganga erbij, lopen er nu in totaal vijf met de hand grootgebrachte neushoorns rond in Manas National Park – drie vrouwtjes en twee mannetjes.

Het hele team van IFAW's Wildlife Rescue Centre, dat Mainao en deze andere kalfjes heeft grootgebracht en verzorgd, verdient alle lof.

En ook onze donateurs verdienen een eervolle vermelding. Zij zijn het tenslotte die IFAW-WTI in staat stellen deze kostbare neushoorns op te vangen en weer in het wild uit te zetten.

Tijdens de hevige burgeroorlog in de jaren tachtig en negentig werden veel diersoorten in het park gedecimeerd. De situatie was zelfs zo ernstig dat UNESCO in 1992 besloot Manas op de Lijst van Bedreigd Werelderfgoed te zetten.

Sinds het begin van de jaren 2000, toen de vrede in de regio was hersteld, steunt IFAW-WTI uiteenlopende programma’s op het gebied van dierenwelzijn en bescherming van wilde dieren, zoals de herintroductie van neushoorns.

In 2011 haalde UNESCO Manas van de Lijst van Bedreigd Werelderfgoed. Daarmee werd een belangrijke mijlpaal gepasseerd en er zullen er in de toekomst nog vele volgen.

Ons team zet zich, in samenwerking met de lokale gemeenschap en autoriteiten, met hart en ziel in om dit paradijselijke gebied in zijn oude glorie te herstellen. Ik hoop dan ook u in de toekomst nog veel meer van dit soort goede berichten te kunnen melden.

--AD

Lees meer over de programma's van het IFAW voor het opvangen en uitzetten van wilde dieren.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie