Grootste vrijlating van Amoertijgers ooit zorgt hopelijk voor terugkeer soort

IFAW-medewerkers in Rusland schoten deze beelden voor persbureau Reuters.

~~~

Precies een jaar na de succesvolle vrijlating van Cinderella, zijn we terug in het verre oosten van Rusland voor een volgende missie om de Amoertijger te redden.

In totaal worden tijdens twee operaties vijf Amoertijgers uitgezet in het wild, een historisch aantal.

Waarschijnlijk vraagt u zich af waarom we zo enthousiast zijn over vijf tijgers.

Hoewel dit aantal op één hand te tellen is, vertegenwoordigt het ruim 1% van de totale populatie aan Amoertijgers.

Als het om mensen zou gaan, zouden we het hebben over 70 miljoen mensen. Dat is meer dan de totale populatie van het Verenigd Koninkrijk!

Dus ja, het is iets om enthousiast over te zijn.

Verweesde tijgers Ilona, Borya and Kuzya werden succesvol uitgezet c. IFAW/M. Booth

Het gaat niet alleen om het redden van individuele dieren. We brengen tijgers terug naar de gebieden waar ze ooit rondzworven. Zoals tijger-expert Dale Miquele gisteren tegen me zei: "we reclaimen het leefgebied van de tijgers."

Twee dagen geleden arriveerden we bij het rehabilitatiecentrum in Alekseevka. We begonnen onmiddelijk met de voorbereidingen voor de vrijlating van de eerste drie tijgers.

Onze partners van het Instituut voor Ecologie en Evolutie (WCS) discussieerden de volgende vier dagen met ons mee over de beste manier om Ilona, Borya en Kuzya weer uit te zetten.

Ilona was de afgelopen dagen steeds nerveuzer geworden en trok zich steeds meer terug. Het team besloot om haar een dag voor de andere tijgers te verdoven en haar vast in haar transportkooi te leggen. De verdoving werkte goed. Ilona viel snel in slaap en het team bracht haar zonder problemen naar haar wagen.

Voor ze naar binnen gebracht werd, werd ze nog een keer goed nagekeken. Ze werd gemeten en gewogen, haar hartslag werd gecheckt, en er werden monsters bloed en haar afgenomen. Als laatste kreeg ze haar, uiterst belangrijke, gps-zender om. Zo kunnen onze wetenschappers haar in de gaten houden na haar vrijlating.

Met Ilona in haar kooi, verliep de volgende dag veel soepeler. We konden ons focussen op de broers Borya en Kuzya, die een verblijf delen.

Borya liet ons schrikken toen zijn ademhaling erg oppervlakkig werd na zijn verdoving, maar onze ervaren dierenarts Mikhail Alshinetkiy zorgde goed voor hem. Beide tijgers kregen dezelfde check als Ilona en mochten bijkomen in hun transportkooien.

Na de 1400 kilometer lange rit naar de plek van hun vrijlating, verliep alles zoals gepland. Ilona, Borya en Kuzya werden tegelijk vrijgelaten, zoals u in bovenstaande video kunt zien. We hopen dat deze uitzetting de terugkeer van de Amoertijger in deze regio betekent.

--MB

We houden u op de hoogte van ons werk voor de dieren en de Amoertijgers in Rusland.

 

Post a comment

Deskundigen

Programma Adviseur
Programma Adviseur
Brian Sharp, Leider Noodhulpacties en strandingscoördinator
Leider Noodhulpacties en strandingscoördinator
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Ian Robinson, Vicepresident, Dierenwelzijn en Natuurbehoud (2003-2016)
Vicepresident, Dierenwelzijn en Natuurbehoud (2003-2016)
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Veterinarian, DVM, PhD
Veterinarian, DVM, PhD
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo (DVM, MSc.)
(DVM, MSc.)
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië