Gooien we in Australië een bijzonder cadeau ongeopend weg?

Vandaag hebben we een speciaal rapport uitgebracht over Australiës laatste toevluchtsoord voor grote walvissen – de North West Marine Region. Het rapport, opgesteld en onderschreven door een aantal vooraanstaande mariene wetenschappers uit Australië, geeft een beeld van de ongelooflijke diversiteit aan walvissen en dolfijnen in de regio.

In een tijd waarin de snelle expansie van de olie- en gasindustrie in de regio een enorm gevaar vormt voor walvissen en dolfijnen en hun leefgebied, onderstreept dit rapport nog eens de noodzaak van extra beschermde gebieden en verder onderzoek naar de dieren die hier leven.

Zo’n 32 verschillende soorten walvissen en dolfijnen leven in het gebied of trekken er doorheen, inclusief de nog maar recent ontdekte Australische snubfindolfijn en ‘s werelds grootste, maar nog altijd herstellende, populatie bultruggen. We weten nog steeds maar weinig over deze indrukwekkende dieren, en enorme stukken van deze regio zijn nog altijd slecht beschermd.

Alles wijst erop dat deze wateren heel bijzonder zijn. Dit gebied in gevaar brengen voordat we er alles over weten, is als een cadeau ongeopend in de prullenbak gooien.

De olie- en gasindustrie breidt zich in hoog tempo over de regio uit en vormt een groot gevaar voor de walvissen en dolfijnen die er leven, waaronder een aantal bedreigde soorten. De industrie zorgt voor geluidoverlast, is giftig en gevaarlijk, en als er iets misgaat, kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Dat is wel gebleken bij de olieramp in het Montara-olieveld.

Waar wij voor pleiten, is betere bescherming en transparanter onderzoek. Dus laten we eerst eens uitzoeken wat hier allemaal leeft en hoe we dat leven het beste kunnen beschermen, voordat de olie-industrie met zijn hele hebben en houden in het gebied wordt toegelaten.

– MC 

Post a comment

Deskundigen

Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Walvissen
Hoofd Programma Walvissen