Eerste neushoornkalfje in het wild geboren in India, moeder werd grootgebracht door IFAW-WTI

Eerste neushoornkalfje in het wild geboren in India, moeder werd grootgebracht d
maandag, 8 april, 2013
Manas, India

Een gezond, vrouwelijk neushoornkalfje is geboren in Manas National Park in India. Haar moeder was een wees die werd grootgebracht door medewerkers van IFAW-WTI. Nadat ze helemaal opgeknapt was, werd ze weer uitgezet in het park.

“Dit is het eerste kalfje dat geboren is in het wild uit een moeder die werd opgevoed door mensen, gerehabiliteerd werd en weer werd uitgezet in het wild,” zegt Azzedine Downes, president-directeur van het IFAW.

“Het stropen van neushoorns bereikt nu een hoogtepunt, deze geboorte geeft het team weer hoop.”

Het Rhino Rehabilitation Project is een baanbrekende samenwerking tussen de afdeling Bosbeheer Assam, het IFAW en het Wildlife Trust of India en de Bodoland Territoriale Raad. Het project voedt verweesde of in de steek gelaten kalfjes op en zet ze weer in het wild uit. Tot nu toe zijn vijf met de hand grootgebrachte kalfjes, drie vrouwtjes en twee mannetjes, weer uitgezet in Manas.

De nieuwe moeder, Ganga genoemd door haar verzorgers, werd gered toen ze drie maanden oud was tijdens de jaarlijkse overstromingen in het beroemde Kaziranga National Park in juni 2004. Ze werd naar het Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation van het IFAW-WTI gebracht. In 2007 werd ze, samen met een ander vrouwtje, uitgezet in Manas National Park.

“Ganga was één van de eerste neushoorns die weer uitgezet werd in het wild. Deze geboorte is een mijlpaal in onze inspanningen om Manas weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen,” zegt dr. Bhaskar Choudhury, regiodirecteur van IFAW-WTI.

Manas verloor al zijn neushoorns in de jaren ’90, toen het gebied wankelde onder ernstige binnenlandse spanningen. Het gebied werd verklaard tot Werelderfgoed in gevaar. Een aantal initiatieven, zoals het herintroduceren van de neushoorn, ging van start toen de vrede hersteld werd in 2000. In 2011 werd het ‘in gevaar’ label teruggetrokken door UNESCO.

Vivek Menon, directeur WTI en regiodirecteur Zuid-Azië IFAW, zegt: “Dit is een erg speciaal moment voor ons allemaal. De situatie van de neushoorn wereldwijd is zorgwekkend. Het afgelopen jaar zijn er veel gestroopt voor hun hoorn. Dingen als deze geboorte zorgen voor optimisme in dit somber lijkende scenario.”

Post a comment

Mediacontact

Sheren Shrestha (WTI)
Contact phone:
+91 120 414 3900
Mobiele telefoon:
+91 097 18829595
Contact email:
Christina Pretorius (IFAW SA)
Contact phone:
+27 21 701 8642
Mobiele telefoon:
+27 82 330 2558
Contact email:

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie