Een test onder gemeenschappen wijst uit dat kleine veranderingen voor dieren kunnen leiden tot grote uitkomsten

Dankzij de elf verschillende nationaliteiten en culturen die vertegenwoordigd waren tijdens de test, hebben we een goed beeld gekregen van het proces.

Hier bij het IFAW willen we al langere tijd onze hulp aan honden en katten uitbreiden, buiten onze al bestaande projecten.

Een vergadering pas geleden met onze redders van katten en honden wereldwijd, leidde ertoe dat we een workshop konden testen die gemeenschappen helpt om hun eigen humane en duurzame plannen te realiseren die het welzijn van hun katten en honden verbeteren.

We weten dat alle gemeenschappen verschillend zijn en dat er geen eenduidige oplossing is om het welzijn van honden en katten te verbeteren, maar er zijn een aantal overeenkomsten:

 • Niemand zal het in eerste instantie eens zijn over de oorzaak van ‘het probleem’
 • Iedereen zal elkaar de schuld proberen te geven
 • Niemand heeft genoeg tijd of geld om iets aan het probleem te doen
   
 • Objectieve gegevens over de individuele dieren zijn er vaak niet
   
 • Objectieve gegevens over de houding en het gedrag van mensen zullen ook zeldzaam zijn
   
 • Iedereen wil graag dat iemand anders het probleem voor hen oplost

Ons project, dat gericht is op gemeenschappen, maakt gebruik van workshops die speciaal bedoeld zijn om de verschillende belanghebbenden binnen een gemeenschap samen te brengen. De gestelde doelen zijn het bereiken van overeenstemming en deelname, zodat een plan dan ontwikkeld, beheerd en uitgevoerd wordt door de gemeenschap zelf.

Dit klinkt eenvoudig, maar dat is het absoluut niet! Mensen die veel te maken krijgen met problemen met honden en katten hebben vaak sterke en uiteenlopende meningen, zowel over de oorzaak als over mogelijke oplossingen.

Omdat tijdens de test elf nationaliteiten en culturen vertegenwoordigd waren, konden we vanuit verschillende perspectieven kijken naar het gehele proces, zowel vanuit de perspectieven vanuit de mensen als vanuit de honden en katten.

Onze projectmedewerkers, het noodhulpteam, dierenartsen en campaigners lieten hun expertise en ervaringen los op ons plan en hun inzichten hebben ons geholpen om de workshop beter geschikt en toepasbaar te maken voor de gemeenschappen.

We hebben de opdrachten van de workshop bekeken vanuit de perspectieven van een breed scala aan belanghebbenden, gemeentelijke diensten, volksgezondheid-afdelingen, dierenartsen en vele dierenredders.

Het team was blij te ontdekken dat een aantal opdrachten en methoden die al lang gebruikt worden door bureaus die mensen helpen zich te ontwikkelen, ook in deze context goed werken. Mensen helpen te leren door te doen is erg nuttig. Het leidde, zoals we gehoopt hadden, tot ‘aha’-momenten als mensen merkten dat hun eigen opvattingen verschuiven en onverwachte mogelijkheden zich aandienen door de verschillende scenario’s die we ze aanbieden.

We weten dat gemeenschappen die een honden- of kattencrisis hebben snelle actie willen en dat ze hopen op een universeel wondermiddel.

We weten echter ook dat duurzame en humane oplossingen moeilijker te bereiken zijn en afhankelijk zijn van een verandering van het menselijke gedrag.

De verschillende mensen die we ontmoet hebben, bevestigden één ding;  dat het in kleinere stukken breken van een probleem en de stukken geven aan mensen die daadwerkelijk een verschil kunnen maken, werkt.

We gaan vooruit, we vormen samenwerkingen, breiden onze impact uit en, het belangrijkste, we creëren een realistisch perspectief om de levens van miljoenen katten en honden wereldwijd te verbeteren.

--BB  

Klik hier voor meer informatie over onze projecten en campagnes voor honden en katten.

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Hoofd Noodhulpteam