Een succesverhaal: bultrug Hangglide gered

Een reddingswerker van het CWRT bevrijdt Hangglide, een negen jaar oude bultrug, in de Bay of Fundy. © CWRT/IFAW

De melding kwam maandagnacht 10 juni 2014.

Een walvisexcursieschip dat vanuit Maine was uitgevaren, was onderweg gestuit op een bultrug die verstrikt was geraakt in kreeftenfuiken.

De bultrug bevond zich 80 kilometer uit de kust, en had onze hulp dringend nodig.

De leden van het Campobello Whale Rescue Team (CWRT) zijn allemaal ervaren vissers. Maar omdat we met ons drieën in onze kleine zodiac zo ver uit de kust moesten zijn, hadden we voor onze eigen veiligheid wel versterking nodig.

Gelukkig was het ministerie van Visserij en Oceanen bereid twee van haar eigen schepen met ons mee te sturen. Al snel raceten we door de Bay of Fundy, in de hoop de ongelukkige bultrug snel te vinden en te bevrijden.

Een happy end is niet voor alle walvissen weggelegd. Lees over de recente hervatting van de vinvisjacht in IJsland.

Het klinkt misschien raar, maar de verstrikt geraakte bultrug had eigenlijk nog geluk gehad.

Toen we op dinsdag uitvoeren, hadden we geen idee of we hem ook zouden kunnen vinden.

De Bay of Fundy is enorm uitgestrekt, en zelfs als een walvis wordt gehinderd door vistuig, kan hij grote afstanden afleggen. Maar Hangglide — zijn naam kreeg hij van het Centre for Coastal Studies — zat zo vast dat hij niet in staat was om weg te zwemmen.

Daardoor troffen we hem precies aan op de plaats waar het walvisexcursieschip hem de dag tevoren had gezien.

Wat eveneens in het voordeel van Hangglide werkte, was het prachtige weer. Als er een voorjaarsstorm door de Bay of Fundy had geraasd, zou hij zeker zijn verdronken voordat we hem konden bereiken.

Toen we de negen jaar oude bultrug vonden, was duidelijk dat hij dringend hulp nodig had.

Hij reageerde traag, en bij het uitblazen produceerde hij een trompetterend geluid.

Snel begonnen we aan het trage proces dat hoort bij de bevrijding van een walvis. Om te beginnen moesten we hem ‘boeien’ – dit betekent dat we een drijvend voorwerp aan het dier vastbinden om het af te remmen – zodat we langzaam dichterbij konden komen. In dit geval kozen we ervoor om onze zodiac aan Hangglide vast te maken.

De term ‘boeien’ komt van de drijvende tonnen die vroeger aan de harpoenen van walvisjagers waren bevestigd. Het is ironisch dat we dezelfde technieken die vroeger door walvisjagers werden gebruikt om walvissen te doden, nu toepassen om ze juist te bevrijden. 

Nadat we Hangglide aan onze boot hadden vastgemaakt, kostte het ons vier uur van langzame vooruitgang voordat we hem dicht genoeg waren genaderd om de kreeftenlijnen om zijn lijf los te snijden. Bij dit werk komt het regelmatig voor dat we ons op slechts enkele tientallen centimeters afstand van een walvisstaart bevinden.

Eén veeg van die staart is al genoeg om een teamlid ernstig te verwonden of zelfs te doden.

Toen ik met dit werk begon, moest ik het doen met een kort mes met een tien centimeter lang handvat. Dankzij het IFAW beschikken we nu over voldoende middelen om meer specialistisch materiaal aan te schaffen. Zoals 3 meter lange koolstofvezelstokken met kleine, gekromde mesjes aan het eind. Het ideale hulpmiddel voor het doorsnijden van dikke vislijnen.

Toen we eindelijk alle lijnen van Hangglide hadden losgesneden, leek hij bijna dankbaar.

Hij zwom een grote, langzame cirkel rond onze boot. En toen hij uitblies, klonk het geluid heel normaal. Daarna zwom hij sierlijk en krachtig weg.

Walvissen bevrijden uit in elkaar gedraaide visnetten is nooit een eenvoudige klus. Maar dat is ook niet de reden waarom mijn team en ik dit werk doen.

We doen het uit respect voor deze indrukwekkende dieren.

--MG

Het Campobello Whale Rescue Team is het enige team dat gespecialiseerd is in het redden van zeezoogdieren in de Bay of Fundy. Het IFAW steunt het CWRT sinds 2004 met apparatuur, uitrusting, materieel en giften. Het CWRT bestaat volledig uit lokale vissers en redde al talloze dieren.

Bekijk onze pagina om meer te lezen over wat het IFAW doet om walvissen te beschermen.

 

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming