Een nieuwe dag voor het Canadese Northern Dogs project en al tien jaar op de goede weg

Catharine bereidt één van de grotere honden voor op zijn operatie (deze was te groot om op de tafel te tillen).Het veterinair team speelt een belangrijke rol in het succes van het Northern Dogs Project.

In de tien jaar waarin we binnen de gemeenschappen actief zijn, heb ik de manier waarop mensen met hun huisdieren omgaan echt zien veranderen.

Ten eerste vertrouwen de mensen ons en weten ze, dat we terug zullen komen.

Ten tweede bellen ze me in de loop van het jaar als hun hond ziek is of gewond, of als ze een nieuw baasje voor hun dier zoeken. Ook wordt ons gevraagd wanneer we weer terugkomen met de voorjaarskliniek.

Ten derde kijken ze naar onze komst uit; ze brengen hun honden al vroeg, blijven tijdens de operatie wachten en verzorgen hun huisdier terwijl hij van de narcose aan het bijkomen is. Ze komen trouwens niet alleen met hun honden, maar ook met hun verhalen.

En we luisteren naar iedereen, geven hier en daar advies en lachen af en toe samen.

De eerste dag van onze kliniek verliep niet anders dan anders.

Martine opereert één van de 30 dieren die zijn aangeboden voor sterilisatie.

Alles ging soepel, maar dat is bij het Northern Dogs dierenartsenteam nauwelijks verrassend. MJ en Martine zijn weer terug als de beste dierenartsen ter wereld, en Val en Catherine staan hun helden wederom met volle inzet en vakkundig ter zijde.

Voor wie nog nooit een goed geolied dierenartsenteam in actie heeft gezien: het is een indrukwekkend schouwspel.

De veterinair assistenten komen uit de operatiekamer achterin de kliniek om de hond op te halen die het nummer draagt dat op de intakeformulieren staat en dat ze van ons bij de balie hebben ontvangen.

Bij de intake moeten we goed opletten om welk dier het gaat, want wij kennen de dieren eerder bij hun naam dan bij hun nummer. De assistenten concentreren zich juist op het nummer in de rechter bovenhoek van het operatieformulier.

Nadat Val of Catherine de juiste hond heeft gevonden, neemt ze hem aan de riem mee naar de operatiekamer (tenzij het dier te zwaar verdoofd is; dan wordt het gedragen) en legt ze hem op de operatietafel. Maar als het dier te groot is, wordt de operatie op de grond gedaan!

Vervolgens worden de honden onder algehele narcose gebracht, geschoren, geïntubeerd en aangesloten op de anesthesiemachine. Zo kunnen de dierenartsen zich volledig op de operaties concentreren.

Aan het eind van de eerste dag hadden de dierenartsen 30 castraties/sterilisaties verricht.

Om precies te zijn ging het om 20 castraties en 10 sterilisaties. Alle behandelde honden werden gevaccineerd en de jonge dieren gingen bovendien naar huis met een ontwormingskuur. In de spreekkamers werden nog eens 44 honden ontvangen, die alleen voor de jaarlijkse vaccinaties kwamen en zonodig een ontwormingskuur mee kregen. Deze dieren waren eerder al gesteriliseerd in de IFAW-kliniek (15 waren er al gesteriliseerd en 20 gecastreerd) of hun eigenaren wilden geen operatie.

In totaal waren 65 van de 74 dieren die deze dag in onze kliniek waren ontvangen, al gesteriliseerd of werden ze in de loop van de dag gesteriliseerd.

Met deze behandelingen is een belangrijke stap gezet naar een stabiele hondenpopulatie, waarbinnen minder pups worden geboren, ziekten dankzij de vaccinaties onder controle zijn en de paringsdrift bij de dieren is afgenomen.

Een goede dag voor het Northern Dogs team!

--JH

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam