Een leerzaam verhaal over wilde dieren, letterlijk door het Europese Parlement geduwd

 

Europarlementariër Bas Eickhout, de auteur en anderen bij de IFAW-campagne Think Twice (‘Denk goed na’) in de hal van het Europese Parlement, om de aankoop van 'foute’ souvenirs te voorkomen.

Toen ik lid werd van het IFAW verwachtte ik iets bijzonders – het IFAW is tenslotte een organisatie die zich bezighoudt met dierenbeschermingsprojecten in elke uithoek van de wereld en zowel lokaal als mondiaal actie voert om onze meest bedreigde diersoorten te beschermen. Het spreekt voor zich dat de dagelijkse werkzaamheden bij zo’n organisatie je zo nu en dan in onverwachte situaties doen belanden.

Toch had ik zelfs in mijn stoutste dromen nooit verwacht dat ik nog eens een opgezette luipaard door de gangen van het Europees Parlement zou duwen, maar dat is nu precies wat ik kortgeleden heb gedaan.

U vraagt zich misschien af wat ik met dat beest moest; het IFAW is tenslotte faliekant tegen dit soort souvenirs van wilde dieren. Dat is nu echter precies waar het om ging. Nu de vakantieperiode weer voor de deur staat, en miljoenen mensen zullen afreizen naar het buitenland, wil het IFAW reizigers op het hart drukken ‘Goed na te denken’ over de herkomst van de souvenirs die ze mee terug naar huis willen nemen. En we beginnen met de leden van het Europese Parlement.

We besloten deze actie in het Europese Parlement te houden, omdat dit het IFAW een ideaal platform biedt om de ‘Denk goed na’-boodschap uit te dragen naar een select en invloedrijk publiek van Europarlementariërs, ambtenaren, bezoekers en de media. Gezien de reacties van de langslopende mensen is voorlichting nog hard nodig.

Nu voor onze planeet een groter verlies aan biodiversiteit dan ooit dreigt, moeten we allemaal waakzaam zijn en doen wat we kunnen om soorten die op de rand van uitsterven balanceren te behouden. Elke dag sterven zo’n 150 soorten uit. Eén van de belangrijkste oorzaken is de handel in en de consumptie van dieren en de vraag wordt grotendeels opgestuwd door reizigers die souvenirs kopen.

Europarlementariër Bas Eickhout met een "Think Twice" t-shirt van het IFAW

Daarom waren we verheugd te kunnen samenwerken met Europarlementariër Bas Eickhout en de Belgische Douane voor de lancering van de Europese ‘Denk goed na’-campagne voor dit jaar. De Belgische douane was zo vriendelijk ons, naast de opgezette luipaard, nog een hele reeks verbluffende voorwerpen te lenen, zoals Shatoosh-sjaals, luipaardvellen, ivoor, schildpadschilden en zelfs een krukje gemaakt van een olifantenpoot. Al deze voorwerpen zijn door de Belgische autoriteiten in beslag genomen en de veelzijdigheid van de voorwerpen is een goede indicatie van de omvang van het probleem waarmee we te maken hebben.

De Europese Unie staat bovenaan de lijst van grootste importeurs (uitgedrukt in waarde) van veel producten van wilde dieren en planten, zoals tropisch hout, kaviaar, reptielenhuiden en levende reptielen. Er ligt een duidelijke, belangrijke rol voor de EU en de EU-lidstaten om de legale handel in wilde dieren strikt te reguleren en de illegale handel hard aan te pakken. In de landen waar deze dieren bedreigd worden, moet de EU bovendien via het eigen buitenland-, ontwikkelings- en milieubeleid maatregelen stimuleren ter bescherming van deze diersoorten.

Een van de middelen die de EU daarvoor heeft, is een investering in trainingen op het gebied van de bestrijding van stropers en wetshandhaving. Op dit moment doet de EU al het een en ander op dit gebied. Ook het IFAW stelt geld beschikbaar voor de training van anti-stropers- en wetshandhavingsteams.

De EU zou echter meer moeten doen om deze inspanningen te ondersteunen.

Bovendien moet de EU consistenter zijn in haar aanpak. Daarom is het belangrijk dat de EU een voorzorgsbenadering kiest bij vergaderingen als CITES, waar wordt gesproken over de toekomst van deze soorten.

Als we kijken naar het voorbeeld van olifanten en ivoor, de bron van een van de meest populaire souvenirs, dan kunnen we direct zien welke invloed de EU kan hebben. Recente legale verkopen van ivoorvoorraden, deels gesteund door de EU, hebben de illegale handel aangewakkerd, en daarmee het doden van olifanten. We mogen nooit vergeten dat elk stuk ivoor een dode olifant vertegenwoordigt.

De EU moet bovendien meer doen om de eigen burgers bewust te maken van de schade die zij aanrichten met het kopen van souvenirs gemaakt van wilde dieren.

Daarom heeft het IFAW een nieuwe tentoonstelling ingericht op de Amsterdamse luchthaven Schiphol. Achter de illegale handel in producten van wilde dieren zitten georganiseerde bendes, die er miljarden dollars aan verdienen. Daarmee komt de handel in foute souvenirs op een tweede plaats, direct achter de wapen- en drugshandel. Waar echter de wapen- en drugshandel wordt bestreden met een enorme hoeveelheid middelen en zware sancties, is bij de handel in wilde dieren de handhaving beperkt en zijn de sancties ineffectief. Het gevolg is dat deze handel een steeds lucratiever, veiliger alternatief wordt voor de georganiseerde misdaad. De krijgsheren in het onstabiele Somalië hebben deze bron van inkomsten inmiddels ontdekt en ook terroristische acties van de Janjaweed  in Darfur worden ermee gefinancierd.

De meeste toeristen beseffen niet dat ze deze criminele activiteiten aanwakkeren met de aankoop van foute souvenirs, aangezien de snuisterijen van wilde dieren open en bloot op markten, in dure winkels of zelfs op het vliegveld worden verkocht. Elke vorm van internationale handel in deze diersoorten of daarvan afgeleide producten is illegaal. Wie terugkeert in eigen land met een dergelijk voorwerp in zijn bagage, riskeert strafvervolging. Wij hopen met deze tentoonstelling die door het IFAW op de luchthavens van Schiphol en Berlijn worden ingericht, bij te dragen aan het stopzetten van deze handel.

Tegen iedereen die dit leest, zou ik dan ook willen zeggen: gaat u dit jaar op een welverdiende vakantie, houd dan het volgende in gedachten: “Als wij niets kopen, hoeven zij niet te sterven”.

– SS

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie