Dit jaar was dramatisch voor olifanten, hoop gevestigd op 2014

Tussen de twintig en dertig duizend olifanten werden afgelopen jaar gedood voor
donderdag, 19 december, 2013

In 2013 is er voor meer dan 41.000 kilo aan ivoor in beslag genomen. “Een rampzalig record”, zegt IFAW woordvoerder Rikkert Reijnen. “De afgelopen 25 jaar is de handel in ivoor niet zo groot geweest als in 2013. Tussen de twintig en dertig duizend olifanten werden afgelopen jaar gedood voor hun slagtanden.”

Toch is er een lichtpuntje aan het eind van deze dramatische tunnel. Vorige maand vernietigde de Verenigde Staten hun voorraad ivoor en kondigde strenge maatregelen aan en een week geleden nam de Franse president Hollande in Europa het voortouw om de strijd met stropers aan te gaan. Ook Frankrijk zal haar voorraad ivoor gaan vernietigen, verhoogt de boetes voor de verkoop van ivoor en zal Afrikaanse landen financieel ondersteunen in de strijd tegen de stroperij.

Volgens Hollande is niet alleen de biodiversiteit van Afrika in het geding, maar ook de veiligheid. Criminele, militante en terroristische organisaties zoals het Somalische Al-Shabaab en het Verzetsleger van de Heer uit Uganda maken tegenwoordig graag gebruik van de winstgevende handel voor de financiering van hun activiteiten. “De handel in ivoor is een van de meest bedreigende vormen van criminaliteit die er is en past in het rijtje drugshandel en wapensmokkel”, zegt Rikkert Reijnen van het IFAW (International Fund for Animal Welfare).  

De Europese Unie stelde onlangs 12 miljoen Euro beschikbaar om de illegale handel tegen te gaan. In januari stemt het Europees Parlement over een concreet actieplan, in februari vernietigt Frankrijk haar ivoor en in dezelfde maand organiseert Groot Brittannië een top met wereldleiders over Wildlife Trade. “Er komt steeds meer bereidheid bij wereldleiders om deze crisis aan te pakken. Daarom hebben we onze hoop op 2014 gevestigd, waarin er een concreet actieplan ontwikkeld moet worden om de toekomst van de Afrikaanse olifant veilig te stellen”, aldus Reijnen.

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie