Dierenkieswijzer geeft dieren een stem

IFAW Banner dierenkieswijzer
maandag, 20 augustus, 2012

De Dierencoalitie heeft vandaag in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels de Dierenkieswijzer gelanceerd. De Dierenkieswijzer maakt inzichtelijk hoe partijen denken over belangrijke dierenwelzijnsonderwerpen, van plofkip tot rasdierenfokkerij.

Met de Dierenkieswijzer wil de Dierencoalitie kiezers helpen een diervriendelijke stemkeuze te maken op 12 september. Veel kiezers geven aan dierenwelzijn belangrijk te vinden. Uit een representatieve steekproef bleek in 2010 dat ruim één op de vijf Nederlanders dierenwelzijn serieus meeweegt bij de keuze voor een politieke partij. Nog eens 45% weegt dierenwelzijn een (klein) beetje mee. www.dierenkieswijzer.nl geeft kiezers heldere en betrouwbare informatie; de basis voor een afgewogen stemkeuze.

Van plofkip tot rashond

De Dierenkieswijzer legt 23 stellingen voor. Kiezers kunnen aangeven of ze het hiermee eens of oneens zijn. De kieswijzer laat vervolgens zien welke partijen het meest aansluiten bij hun voorkeur als het gaat om dierenwelzijn. Alle belangrijke onderwerpen komen aan bod, van de plofkip en de vee-industrie tot bont, handel in wilde dieren en misstanden in de rasdierenfokkerij. Als de kieswijzer is ingevuld, geeft deze per stelling een overzicht van de standpunten van de politieke partijen. Daarnaast is er voor elke politieke partij een totaaloverzicht van alle standpunten te vinden. Bij elke stelling wordt ook het standpunt van de Dierencoalitie genoemd.

De Dierencoalitie

De kieswijzer is een initiatief van de Dierencoalitie, de samenwerkende dierenwelzijnsorganisaties Nederland (voorheen CDON), een samenwerkingsverband van ruim twintig dierenwelzijnsorganisaties. Samen vertegenwoordigen zij een half miljoen kiezers. De kieswijzer wordt ondersteund met een radiocampagne.

 

Van de Dierencoalitie maken deel uit: IFAW, Stichting AAP, Bont voor Dieren, Brooke Hospital for Animals Nederland, Comité Anti Stierenvechten, Comité Dierennoodhulp, Compassion in World Farming, Dier en Recht, Faunabescherming, Hondenbescherming, Koningin Sophia-Vereniging tot Bescherming van Dieren,Nederlandse Vereniging voor Veganisme,  Rechten voor al wat Leeft, Varkens in Nood, Nederlandse Vegetariërsbond, Vier Voeters, Vissenbescherming, Wakker Dier, World Animal Net, Wilde Dieren de Tent Uit, WSPA Nederland, Zeehondencrèche Lenie’t Hart

Post a comment

Mediacontact

Yvette Brook
Contact phone:
+31 6-28835000
Contact email:

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam