Dierenartsen steriliseren samen 810 honden en katten in Cozumel

Onlangs heeft onze partner, de Humane Society of Cozumel, een grote sterilisatie-campagne georganiseerd op een externe locatie.

De sterilisatie vond plaats in de gemeentelijke sportschool. In een van de ruimtes waar normaal gesproken wordt gegymd stonden nu meer dan 12 operatietafels klaar, en tientallen vrijwilligers hielpen mee aan het veilig steriliseren van in totaal 810 honden en katten, in vier dagen tijd.

Meer dan 20 dierenartsen maakten tijd vrij om vanuit heel Mexico naar Cozumel te komen: uit Mexicalli, Merida, Mexico-Stad, Cancun en Playa del Carmen. Ook waren er vertegenwoordigers van andere organisaties aanwezig: Gatos Pingos, Coco’s Cat Rescue, Spay Mexico, Planned Pethood Mexico, Vets in Action Q. Roo en het Colegio de Veterinarios van Quintana Roo.

De andere kamer waarin honden werden geholpen had een boksring in het midden, maar desondanks hebben we ook hier goed kunnen werken. Alle dieren zijn weer naar huis gegaan met blije en dankbare baasjes, die ook een flyer kregen over goed voogdijschap, met gedetailleerde instructies over het verzorgen van dieren bij de mensen thuis.

Diverse plaatselijke bedrijven hebben eten, accommodaties en transport gedoneerd, zodat de dierenartsen dit niet uit eigen zak hoefden te betalen; hieraan hebben honderden mensen meegewerkt.

Terwijl de baasjes met hun dieren wachtten op de operatie, kregen ze een voorlichtingsboekje over goed voogdijschap over katten en honden. Zodra de dieren herstellende waren, kregen de baasjes video's te zien van de Humane Society of Cozumel over adoptie en goede zorg. Voor kinderen waren er activiteiten over het gedrag en de behoeften van katten en honden, terwijl hun trouwe viervoeters langzaam wakker werden.

De gemeenschap had één doel: 600 dieren steriliseren. De eerste dagen was er veel regen, en een groot deel van de plaatselijke bevolking heeft alleen maar scooters, dus we dachten even dat we het niet gingen halen ... maar uiteindelijk hebben we 810 dieren gesteriliseerd en gecastreerd!

Zelf was ik verantwoordelijk voor het herstel. Hierbij hebben we veel hulp van vrijwilligers gehad, en ook veel mensen die echt hart hadden voor hun dieren en heel uiteenlopende vragen hebben gesteld. We hebben hulp geboden bij overgroeide teennagels en bij twijfels over teken- en vlooienbestrijding, en we hebben waar nodig ook medicijnen en vervolgbehandelingen voorgeschreven.

Ook de plaatselijke overheden waren bij de sterilisatie aanwezig, en de burgemeester heeft zijn mensen gewezen op de vooruitgang die dit betekende voor het eiland. Ook vertelde hij hoe de gemeenschap dankzij het werk van de Humane Society deel kon uitmaken van de oplossing voor het probleem van ongewenste honden en katten op het eiland.

Ik wil iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt heel hartelijk bedanken en hen een dik compliment geven voor hun werk: dr. Karina, dr. Daniela, dr. Janice, Zule en Andrea: namens de dieren enorm bedankt!

--EF

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Hoofd Noodhulpteam