Dierenartsen helpen honden en katten in de open lucht in het Zuid-Afrikaanse Syferbult

Sue Wallace, onderwijskundige en onderzoekster namens het IFAW; Cora Bailey, projectleidster CLAW, en Nancy Barr, hoofd van het Animal Action Educatieprogramma verzorgen dieren die bijkomen na hun castratie/sterilisatie in de mobiele kliniek in Syferbult.

Aan de horizon van de hoogvlakte rond Johannesburg zijn regelmatig onweersbuien waar te nemen. Als je de huidige inwoners van Kaapstad die vroeger in Johannesburg woonden, zou vragen wat ze het meest missen, kan ik – als oud-inwoner van de provincie Gauteng – u verzekeren dat dat niet veel bijzonders is, behalve de spectaculaire weersverschijnselen die met zo’n onweersbui gepaard gaan.

Een paar weken geleden had ik het geluk getuige te zijn van deze verbazingwekkende krachten der natuur, in het bijzijn van twee IFAW-collega’s die er samen met mij met een mobiele kliniek van Community Led Animal Welfare (CLAW) op uit waren getrokken.

De nederzetting waar wij ons werk deden, bevindt zich in de Magaliesburg. Omdat de meeste huisdieren in dit woongebied intussen zijn gesteriliseerd, zijn de inspanningen in het kader van CLAW hier nu vooral gericht op het verrichten van preventieve behandelingen.

In een naburige nederzetting wilde men graag hun dieren laten steriliseren, dus Cora ging er samen met het CLAW-team naartoe om nog diezelfde dag ongeveer 30 honden te helpen. Ze hadden er trouwens nog veel meer dieren kunnen behandelen, als ze tijdens hun werk niet waren opgehouden door een plotselinge regenbui die aan de uitdrukking ‘de sluizen van de hemel openden zich’ nieuwe inhoud gaf.

Gedurende de hele ochtend pakten de onweerswolken zich samen en ze losten hun dreigende belofte in door ons op een hoosbui te trakteren. Het team, de bewoners, de honden, katten, kalkoenen en kippen, ze zochten allemaal snel een droog heenkomen.

Grote, zware regendruppels ploffen op de grond. De meeste mensen van het team schuilen in de hutten, waar de regen met oorverdovend lawaai op neergutst.

Grote, zware regendruppels ploffen op de grond. De meeste mensen van het team schuilen in de hutten, waar de regen met oorverdovend lawaai op neergutst.

Toen het onweer voorbij was en we met dweilen konden beginnen, vertelden we de inwoners dat we de rest van de dieren tijdens het volgende bezoek van het CLAW-team zouden steriliseren.

In totaal werden deze dag 30 honden en katten gesteriliseerd onder leiding van de vaste dierenarts van CLAW, Dr. Saskia Karius, en haar collega Dr. Jette Schoenig, die als vrijwilligster aan dit project is verbonden.

Ook deelden ze chocolade-eieren uit aan de kinderen en kleding aan de vele volwassenen en hun kroost, die zich verzameld hadden om de dag van nabij mee te maken. 

Al deze hulp wordt bijzonder op prijs gesteld en voor de inwoners die hier van dag tot dag moeten zien te overleven, vormt een bezoek van de kliniek een hoogtepunt.

--LCH

Met uw steun maakt u ons werk in Zuid-Afrika mogelijk. Wilt u vandaag nog een gift overmaken?

 

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam