De zomer loopt ten einde, c'est La Rentrée voor Europese ambtenaren

In de meeste Franstalige gebieden wordt met ‘La Rentrée’ verwezen naar de terugkeer van ijverige en minder ijverige leerlingen naar school voor het nieuwe schooljaar.

Hier in Brussel is de betekenis iets anders. Als iemand het hier heeft over ‘La Rentrée’, dan heeft hij het waarschijnlijk over de verschillende Eurocraten, ambtenaren en parlementariërs, die na het zomerreces weer aan het werk gaan.

‘La Rentrée’ brengt een uitbarsting van energie en enthousiasme na een lome augustusmaand.

De restaurants en cafés in de omgeving van het kantoor van het IFAW stromen plotseling weer vol met mensen die druk discussiëren over Europees beleid en allerlei Europese zaken.

Veel van de gesprekken gingen de afgelopen weken over hoe onverwacht druk het deze zomer in Brussel is geweest, met de financiële situatie in verschillende EU-landen die aanleiding gaf tot veel speculaties en intriges.

Voor wat betreft het onderwerp dierenwelzijn was het in de zomer grotendeels rustig. De Europese Unie diende bij de Wereld Handels Organisatie (WHO) een klacht in tegen Canada over het beleid inzake hernieuwbare energie van een van Canada’s provincies.

Dit is alleen interessant tegen de achtergrond van de door Canada bij de WHO ingediende klacht tegen de EU over het verbod op zeehondenproducten, terwijl de onderhandelingen tussen beide partijen over vrije handelsafspraken in volle gang waren.

Zowel de EU als Canada houden vol, dat de WHO-geschillen en de onderhandelingen over vrije handel niets te maken hebben met de andere initiatieven, maar ik ben ervan overtuigd dat ze de gesprekken op zijn minst ingewikkelder maken.

Het Europese Parlement was deze week voor het eerst sinds tijden terug in Brussel en de plenaire vergadering werd gepland voor volgende week in Straatsburg.

Vanuit het perspectief van het IFAW zal de meest interessante discussie daar plaatsvinden op donderdag 15 september, tijdens een vergadering van de interfractiegroep Dierenwelzijn en Bescherming van Diersoorten. En dat is de reden waarom mijn collega’s Satyen en James daar deze week per trein naartoe zullen reizen.

In de vergadering, die simultaan vertaald zal worden in het Engels, Frans, Duits en Pools, zal worden gesproken over een schriftelijke verklaring over de beheersing van hondenpopulaties binnen de EU. Tijdens de laatste vergadering van de interfractiegroep in juli presenteerde onze directeur van ons EU-kantoor, Lesley O’Donnell beelden van de Canadese zeehondenjacht in 2011 die door het IFAW waren verzameld. Het ging om overtuigend materiaal, belangrijke beelden om te delen met de Europarlementariërs die zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in de ratificatie van het Europese verbod op zeehondenproducten.

‘La Rentrée’ is in veel opzichten mijn favoriete tijd van het jaar in Brussel; er komt dan een onderstroom van energie en enthousiasme op gang. Wij gaan ons best doen om die energie ten gunste van de dieren te benutten.

– AH

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie