De slachtpartij is voorbij, maar er is weinig reden tot vreugde

De stropers reden vanuit Tsjaad en Sudan te paard het park binnen, met automatische wapens en slechts één doel voor ogen: zoveel mogelijk olifanten doden en hun slagtanden bemachtigen.

En ze hebben hun doel ruimschoots bereikt. Waarschijnlijk is maar liefst de helft van alle olifanten in het Bouba Njida National Park van Kameroen gedood. Tot nu toe zijn meer dan 300 dode olifanten geteld. De stropers beweerden tegenover de plaatselijke dorpelingen zelfs 650 olifanten te hebben gedood. Wat het definitieve aantal ook zal blijken te zijn, de olifanten zijn afgeslacht om hun ivoor, zodat dit kan worden bewerkt tot beeldjes, eetstokjes, handtekeningstempels en snuisterijen. De kopers zijn voor het overgrote deel welgestelde Chinezen.

Kameroen zette zeshonderd snelle interventiestrijdkrachten van het  Bataillon d’Intervention Rapide in, en een helikopter en drie ultralightvliegtuigen, maar de hulp kwam te laat. De stropers sloegen begin januari voor het eerst toe, maar de regering kwam pas eind maart in actie, toen men zich door negatieve publiciteit gedwongen zag iets tegen de slachting te ondernemen. De ingezette soldaten zijn niet getraind in het uitvoeren van anti-stropersoperaties, en waren niet opgewassen tegen de grote vuurkracht van de stropers. Ze slaagden er uiteindelijk wel in het park veilig te stellen, en zullen tot ergens in april ter plaatse blijven.

De stropers hebben het park verlaten en bevinden zich nu waarschijnlijk ergens in de Centraal-Afrikaanse Republiek en/of Tsjaad.

Het hoofd van de EU-delegatie in Sudan informeerde de Sudanese minister van Toerisme, Antiquiteiten en Natuur dat een aantal Sudanese stropers tot de Rizeigat-stam behoorde.

En zoals te verwachten viel, is de drijfveer van de stropers geld. Zij willen het ivoor op de zwarte markt verkopen en met de opbrengst wapens aanschaffen voor guerilla- of terroristische activiteiten, hun primaire drijfveer.

U kunt helpen stropers te bestrijden, onderteken onze petitie Zeg NEE! tegen ivoor.

-CSB

Reacties: 1

 
Anonymous
2 years ago

heel erg stoppen

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Olifantendeskundige voor het IFAW
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Peter Pueschel, Hoofd Programma’s
Hoofd Internationale Milieuverdragen
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië