Commentaar: de voorstanders van de handel in ivoor zijn momenteel akelig stil

In de New York Times stond een opinieartikel getiteld “Ivory Poachers and Their Enablers” (ivoorstropers en de mensen die hen in het zadel houden). 

Terwijl u bij zo'n redactioneel commentaar misschien allereerst een beeld van slechteriken hebt, wijst dit artikel ons op de trieste waarheid dat ook de gewone burgers van deze wereld bijdragen aan de dood van olifanten. 

Er is wereldwijd een enorme hoeveelheid ivoor in omloop en bij elke poging een eind te maken aan de illegale handel doemen dagelijks weer nieuwe obstakels op. 

De Thaise autoriteiten hebben zojuist bekendgemaakt dat er in Bangkok weer een enorme partij ivoor in beslag is genomen. We weten nog niet of het ivoor bestemd was voor Thailand zelf of voor China, waar men ivoor inmiddels aanduidt als "het witte goud".

Het International Fund for Animal Welfare heeft de bescherming van olifanten als hoogste prioriteit en voor zover de legale of illegale handel in ivoor olifanten in gevaar brengt, vinden wij dat er meer moet worden gedaan om stropers te bestrijden en de vraag naar ivoor terug te dringen. 

Door alleen de verkoop van ivoor te verbieden, zijn de olifanten nog niet veilig.

Het komt aan op een combinatie van maatregelen: stropers tegenhouden door de parkwachters beter toe te rusten; leefgebieden beschermen; en consumenten bewust maken van het feit dat hun schijnbaar onverzadigbare honger naar ivoor onvermijdelijk de dood van olifanten tot gevolg heeft – zo'n aanpak is echt de enige manier waarop we mogen hopen olifanten effectieve bescherming te bieden. 

Ons doel is het leven van olifanten te beschermen.

De luchtvaartmaatschappijen die illegaal ivoor als vracht accepteren, moeten óók wakker worden. Het IFAW zal er bij hen op blijven aandringen dat ze extra alert zijn op zendingen afkomstig uit Afrika met oostelijke bestemmingen.  

De stemmen die we ooit hebben horen verkondigen dat de ivoorhandel veilig is, onder controle is en een prima instrument is om de natuur te beschermen, zijn momenteel wel akelig stil…

--AD

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Olifantendeskundige voor het IFAW
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië