Chinese wetgeving maakt kopen en gebruiken van bedreigde dieren strafbaar

Een nieuwe wet die deze week aangenomen werd in China verbiedt het eten en zelfs het kopen van bedreigde dieren. Overtreders riskeren een gevangenisstraf. De huidige wetten verieden het bejagen van bedreigde dieren, maar de consumenten, die de illegale jacht in stand houden, worden zelden gestraft.

Het IFAW steunt dit wetsvoorstel en is blij met de bereidheid om dieren te beschermen. Dit is goed nieuws voor tijgers, zwarte beren, olifanten en gordeldieren.

Lang Sheng, plaatsvervangend hoofd van de commissie Wetgevende Zaken, werd gequote in de Shanghaidaily.com. Hij legt uit dat het eten van bedreigde dieren niet alleen sociaal onwenselijk gedrag is, maar dat het de grootste drijfveer van de illegale jacht is. "Consumenten zijn de grootste motivatie voor de grootschalige illegale jacht".

Het wetsvoorstel komt een paar weken nadat Chinese media berichtten over de arrestatie van 16 bendeleden die ruim tien tijgers hebben gedood de afgelopen jaren. Ze maakten er een show van voor rijke zakenlui en overheidsambtenaren, die het kennelijk leuk vinden om een tijger geslacht te zien worden voor ze hem koken en opeten. De politie viel een villa binnen en vond 16 mensen die een tijger aan het doden waren.

Het lichaam van de tijger, die waarschijnlijk gevangen werd in Vietnam en levend verscheept werd naar China, werd in beslag genomen door de politie, die ook wapens en stroomstootwapens vond. De dieren worden vaak gedood voor traditionele recepten en als exotische delicatesse, maar ze worden ook gebruikt voor gevechten, als amusement. Rijke zakenmensen schijnen vaak veel geld te betalen om deze evenementen bij te mogen wonen.

We wisten al lang dat Chinese officials graag exotische cadeau's gemaakt van dieren ontvangen, maar dit maakt duidelijk dat de wreedheid een heel nieuw niveau heeft bereikt. Dit moet stoppen. We moeten de cultuur binnen het Chinese bedrijfsleven veranderen en laten zien dat dit geen acceptabele praktijken zijn.

--GGG

Kijk voor meer informatie over IFAW's werk voor tijgers op onze pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie