Besluit om Canadese commerciële zeehondenjacht voort te zetten moeilijk te begrijpen

Besluit om Canadese commerciële zeehondenjacht voort te zetten moeilijk te begrijpenWat een week!

De planning van het zeehondenteam van het IFAW verschuift even snel als de ijsschotsen voor de oostkust van Canada, waar de zadelrobben kortgeleden hun pups hebben geworpen. De pups zijn nu ongeveer drie weken oud, en de meesten verliezen nu hun kenmerkende witte pasgeborenen-vacht. En dat betekent dat de tijd van de jaarlijkse Canadese zeehondenjacht is aangebroken.

Wanneer de zeehondenjacht precies van start gaat, is altijd onzeker. En dit jaar is geen uitzondering op die regel.

Slechts enkele uren na de bekendmaking dat de commerciële zeehondenjacht in de Golf van St. Lawrence op 26 maart van start zou gaan, veranderde het Canadese Ministerie van Visserij en Oceanen van gedachten en kondigde het aan dat het jachtseizoen in plaats daarvan zou worden geopend op 22 maart.

Met nog minder dan 36 uur te gaan voor het aanbreken van de jacht, moesten we snel handelen.

En dat hebben we gedaan.

Op de dag van de opening vlogen we naar de volgens zeggen grootste (en misschien enige) overgebleven concentratie zeehonden in de Golf, op een kleine ijsvlakte in de buurt van de Magdalena-eilanden.  

In plaats van de 5.000 tot 10.000 dieren die er volgens de berichten zouden zitten, troffen we er slechts een kleine groep van misschien enkele honderden dieren, die zich aan de laatst overgebleven ijsschotsen vastklampten.  

We zagen moeders die nog samen waren met hun whitecoatpups, tot volwassen mannetjes en zelfs een aantal klapmutsen.
Er waren zes boten met zeehondenjagers die op elk dier dat ze tegenkwamen schoten of insloegen.

Sommige boten gooiden karkassen over boord, anderen lieten juist de vachten achter. In beide gevallen een verspilling die bij de jacht op andere wilde dieren in Canada gewoonlijk niet wordt getolereerd. En nu er de afgelopen jaren vermoedelijk zoveel pups zijn gestorven, er zo weinig dieren over zijn op het ijs van de Golf, en de markten voor zeehondenproducten opdrogen, is steeds moeilijker te begrijpen waarom deze jacht überhaupt doorgaat.

Hoe moeilijk het ook is om te zien hoe weerloze dieren op wrede wijze worden gedood, ik probeer mezelf te blijven voorhouden hoe ver we al zijn gekomen.

Al elf jaar documenteer ik namens het IFAW de zeehondenjacht, en in de meest recente jachtseizoenen is er duidelijk verandering te merken. Er zijn minder boten, er worden minder zeehonden gedood, en er ligt uiteraard minder ijs – ijs dat deze dieren zo hard nodig hebben om de eerste weken van hun leven te overleven.

Het ziet ernaar uit dat de klimaatverandering de jacht op zadelrobben in de Golf de das om heeft gedaan, in ieder geval voorlopig.  

Aan het einde van de eerste dag van de jacht werd melding gemaakt van 1.724 gedode zeehonden. Het is afschuwelijk dat er überhaupt een jacht plaatsvindt, maar het is positief dat onze inspanningen een verschil maken voor de zeehonden in Canada.

Daarom moeten we blijven doorgaan.
We zijn nu zo dicht bij ons uiteindelijke doel: een einde aan deze wrede, niet-duurzame en onnodige industrie.  

Help het IFAW de zeehondenjacht naar het verleden te verbannen door de Canadese regering te laten weten dat er nu een einde moet komen aan de zeehondenjacht.  

Bedankt voor uw steun!

-SF

Post a comment

Deskundigen

Sheryl Fink, Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Sonja Van Tichelen
Regiodirecteur Europese Unie