Bekijk de video: neushoornmoeder en dochter herenigd in India

In deze korte video hoort u IFAW-WTI medewerker, en in dit geval ook cameraman, Bhaskar Choudhury neushoorngeluiden maken. Dan zien we hoe moeder en dochter herenigd worden na kort gescheiden te zijn geweest.

Deze blog over de geboorte van een neushoorntje werd geschreven door Sheren Shrestha, IFAW-WTI medewerker in India. - IR

Er is geweldig nieuws voor de neushoorns hier in Assam, India.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van dit land heeft een neushoorn, die door IFAW-WTI, gered, gerehabiliteerd en weer uitgezet werd in Manas National Park, een dochtertje gekregen!

De nieuwe moeder, die Ganga werd genoemd door haar verzorgers, werd gered door Bosbeheer Assam tijdens zware overstromingen in Kaziranga National Park in juni 2004. Ze was toen 3 maanden oud.

Ganga werd overgebracht naar het Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation (CWRC) dat gerund wordt door het IFAW-WTI. Hier werd ze opgevoed en gerehabiliteerd. In 2007 werd ze samen met een ander kalfje weer uitgezet in Manas.

 “Ze werd weggespoeld door de golven toen onze staff in Baghmara haar zag,” vertelt NK Vasu, Hoofd Conservatie in Kaziranga. Hij was aanwezig tijdens haar redding.

 “Onze medewerkers stapten in een boot en redden haar. We zochten naar haar moeder, maar ze was nergens te vinden. Toen hebben we haar overgedragen aan het CWRC. Ze verkeerde in slechte toestand, maar alle inspanningen om haar er weer bovenop te krijgen werden gelukkig beloond.”

Moeder en dochter in Manas National Park, IFAW

Bosbeheer Assam en IFAW-WTI zijn een vooruitstrevend initiatief gestart om met de hand grootgebrachte weesjes en verlaten neushoornkalfjes te rehabiliteren en weer uit te zetten in Manas National Park. Bosbeheer, Bodoland Territoriale Raad en IFAW-WTI hebben vijf neushoorns, drie vrouwtjes en twee mannetjes, weer uitgezet in 2006.

Tijdens de binnenlandse spanningen in de jaren ’80 en ’90 daalden de populaties van neushoorns en veel andere dieren drastisch. UNESCO verklaarde Manas tot Werelderfgoed in gevaar.

Een aantal initiatieven om de populatie weer op peil te brengen, zoals het rehabiliteren van neushoorns, werden gestart toen het gebied weer rustig was, rond 2000.

Het programma bleek zo’n succes dat in 2011 UNESCO het ‘in gevaar’ label ophief.

Ganga was een van de eerste neushoorns die weer uitgezet werden in Manas. Deze geboorte is dan ook een mijlpaal in het werk van IFAW-WTI om het gebied weer in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen.

Hoewel dit de eerste keer is in India, is het voor het IFAW niet de eerste keer dat we helpen bij het redden, rehabiliteren en uitzetten van neushoorns. Het is ook niet de eerste keer dat deze neushoorns zich daarna weer succesvol voortplanten in het wild.

Met hulp van het IFAW rehabiliteerde het Wildcare Africa Centre in Zuid-Afrika twee neushoorns en zette ze succesvol weer uit. Thandi, een zwarte neushoorn, werd gered in Namibië en woont nu in een wildpark in Zuid-Afrika. Mbali, een witte neushoorn, woont nu in Swaziland.

--SS

PS: Hieronder een bericht van IFAW-WTI medewerker en cameraman Bhaskar Choudhury.

Ik was getuige van een klein drama toen ik een kijkje nam bij Ganga en haar dochter.

Ganga liet haar kalfje slapen in een bosje, terwijl ze dichtbij aan het grazen was. Even later kon ze haar kleintje niet meer ruiken.

Gelukkig zag ik het kalfje bij de bosjes.

Ik klom in een boom en maakte neushoorngeluiden, in de hoop dat Ganga zo haar kalfje terug zou vinden.

Ganga miste het drie keer, maar de vierde keer had ze meer geluk.

Bekijk deze hartverwarmende video van een hereniging tussen moeder en dochter. Bedankt voor uw steun.

--BC

Kijk hier voor meer informatie over onze rehabilitatiecentra wereldwijd.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime